Így készül az olaszok isteni lepénykenyere

A focaccia az egyik legegyszerűbb olasz kenyérfajta, amelyet paradicsommal és rozmaringgal is ízesíthetünk, hogy Itália ízeinek esszenciáját is magában hordozza. Ráadásul az étel az előkészítést nem számítva húsz perc alatt elkészül.

Hozzávalók:

  • 500 g kenyérliszt
  • 250 g koktélparadicsom félbevágva
  • 375 ml langyos víz
  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 5 szál rozmaring
  • 1 tasak porélesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 csepp extra szűz olívaolaj és balzsamecet a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a sót, majd elkeverjük. A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos vizet két evőkanál olívaolaj kíséretében, majd addig gyúrjuk, amíg ragadós tésztát nem kapunk. Ezt követően áttesszük lisztezett deszkára, és tíz percig gyúrjuk, hogy a tészta simább, kevésbé ragadós állagot kapjon. A tésztát enyhén olajozott tálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
  2. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A duplájára nőtt tésztát átgyúrjuk. Egy téglalap alakú sütőformát kikenünk olívaolajjal. Kihúzkodjuk a tésztát, hogy kitöltse a tepsi formáját. Visszatesszük a konyharuhát, és további harminc percig pihentetjük.
  3. Az idő elteltével az ujjainkkal kis gödröcskéket nyomkodunk a tészta tetejére, majd rásorakoztatjuk a kettévágott koktélparadicsomokat, az apró rozmaringszálakat, végül meglocsoljuk két evőkanálnyi olívaolajjal, és megszórjuk sóval.
  4. A forró sütőbe tesszük, és huszonöt-harminc perc alatt készre sütjük.
  5. Kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a maradék egy evőkanál olívaolajjal, hogy a meleg kenyér magába szívhassa. Hagyjuk kissé kihűlni, mielőtt kivesszük a formából! Melegen felszeleteljük, majd olívaolaj és balzsamecet keverékéből mártogatóst készítve tálaljuk.

Az olaszok nemcsak a lepénykenyerükről híresek, hanem isteni pizzáikról és tésztaételeikről is. A tökéletes házi pizza elkészítéséhez csupán néhány egyszerű szabályt kell betartani, a paradicsomos-padlizsános tésztaszószban pedig a nyár összes íze találkozik.

(Forrás: LoveFood, fotók: Unsplash)

kenyér | focaccia | olasz fogás | olasz étel | lepény | lepénykenyér

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom