Ha egy időre magunk mögött hagynánk a földi civilizációt: tíz hely, amely egy másik bolygóra repít

Vörös tavak, ragyogó barlangok, különös minták és magasba tornyosuló hegycsúcsok – mintha nem is a Földön járnánk.

Csodálatos barlangok, tarka tavak és zavarba ejtő sziklaképződmények gazdag választéka kínál menekülést a földi civilizáció elől – olykor pedig egészen úgy érezhetjük, mintha tényleg az egész világot magunk mögött hagytuk volna.

Nátron-tó, Tanzánia

Ez a különleges látványt nyújtó, sós tó valójában a Föld egyik legbarátságtalanabb helye. A meleg és lúgos kémhatású tóban kevés élőlény érzi jól magét, de ezek közé tartoznak a víz vörös színét adó cianobaktériumok, melyek rengeteg flamingót csábítanak ide. Bár a történelem során a legtöbb emberi település tavak és folyók körül alakult ki, a Natron-tó érthető okokból kivételt jelent.

A chilei márványbarlangok

A patagóniai Andokban, a General Carrera gleccertavon található Cuevas de Mármolt több mint hatezer év alatt vájták ki mészkősziklákhoz csapódó hullámok. Dinamikusan csavarodó kék mintái a tó azúrkék vizét tükrözik, amelynek színe a vízszint és az évszak függvényében változik.

A Lençóis Maranhenses dűnéi, Brazília

A Preguiças folyó partján fekvő, sivatagos terület közvetlenül a trópusi Amazonas-medence szomszédságában található, így az esős évzsakban a dűnéket is elárasztja az özönvízszerű csapadék. Július és szeptember között a buckák közötti mélyedések megtelnek vízzel, belőlük kisebb-nagyobb tavak születnek.

Fehér-sivatag, Egyiptom

Kairótól csak néhány órányit kell utaznunk, hogy úgy érezzük, mintha a Holdra csöppentünk volna. Az évszázados erózió és homokviharok által kialakított, egyedülálló sziklaképződmények nagy absztrakt szobrokként bukkannak fel a tájon. Némelyiküknek neve is van, például Gombának, Fagylalttölcsérnek, Monolitnak vagy Szigethegynek keresztelték őket.

A Csirke és a Gomba
Waitomo-barlangok, Új-Zéland

1887-ben Tane Tinorau māori törzsfőnök és Fred Mace angol földmérő egy patakon, egy apró tutajon ereszkedtek le a barlangba. A sötétben észrevették, hogy a fejük felett apró fények világítanak, mint a csillagok. Több ezer világító rovar pihent békésen a mennyezeten, csodálatos biolumineszcens kozmoszt alkotva.

Kolóniájuk ma is ott él, sejtelmes, kékes fénnyel világítva be a barlangot.

Caño Cristales, Kolumbia

Az év nagy részében a Kristály-folyó olyan, mint bármelyik másik. De szeptembertől novemberig, a nedves és száraz évszak közötti rövid szünetben vörös színben pompázik. Ilyenkor a víznek a folyami hínárfélékhez tartozó Macarenia clavigera kölcsönöz ragyogó színt.

Halleluja-hegy, Kína

A Csangcsiacsie (Zhangjiajie) Nemzeti Erdőpark több száz méter magas, sűrű lombozattal borított sziklaképződményeiről híres. Az egyik oszlopot, melynek eredeti neve Déli Égoszlop volt, átkeresztelték Avatar Halleluja-heggyé, miután ez ihlette az Avatar című film ikonikus, lebegő hegyét.

Kliluk-tó, Kanada

A Brit-Kolumbia-i Kliluk-tó vagy Foltos-tó a benne található, nagy mennyiségű ásványi anyagnak köszönheti különleges mintáját. Amikor nyáron a víz egy része elpárolog, ezek az ásványok foltokat alkotnak. Az őslakosok gyógyhelynek tekintették, és köré temetkeztek.

Pamukkalei vízteraszok, Törökország

A több ezer éve folyó termálvíz évszázadok óta vájja medencéit a fehér sziklákba az egykori Hierapolisznál, amelyet már az ókori rómaiak is gyógyfürdőként tartottak számon.

Bisti Badlands, Egyesült Államok

Az Új-Mexikó-i sivatagot színes homokkőből és palából álló különös, hullámzó alakzatok borítják. Hatalmas szobrok és kis labirintusok születtek itt az évezredek során a nedvesség által koptatott puhább rétegekből, valószínűtlen mintázatokat hozva létre.

Ha megnéznél még néhány különleges természeti csodát, itt találsz belőlük egy párat.

(Forrás: Atlas Obscura, képek: Getty Images)

nagy sztori | érdekes | földöntúli | helyek | természeti

FOLYTASD EZZEL

Elkerítik a díszes teret és pénzt szednek a turistáktól a magyarok egyik kedvenc úti célján

Mégsem vezetik be a világ legszigorúbb dohánytilalmát

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom