Ezért lehet csak bizonyos mennyiségű folyadékot felvinnünk a repülőre

Az új 3D szkennerek véget vethetnek a frusztráló korlátozásoknak.

A mini samponos flakonok régóta az utazás alapdarabját jelentik, de hamarosan változhat a helyzet, mivel a repülőterek még ebben az évben enyhíthetnek a biztonsági előírásokon. A csúcstechnológiás CT-szkennerek legalább a főbb csomópontokon megszűntetik a 100 ml-es folyadékokra vonatkozó szabályt, ami pedig a biztonsági ellenőrzés leegyszerűsítését és a várakozási idő lerövidítését ígéri.

De miért is vezették be régen a bizonyos 100 ml-es szabályt?

2006 óta a az utasok világszerte csak 100 ml-nél nem több folyadékot vihetnek fel a gépre a kézipoggyászban. A szabályt azt követően hozták, hogy a brit rendőrség leleplezett egy terrorista-összeesküvést, amelynek céljaként üdítőitalnak álcázott folyékony robbanóanyagokat akartak felrobbantani transzatlanti járatokon. A terroristák egy olyan szerkezetet terveztek összeszerelni és felrobbantani, amiben hidrogén-peroxidot és más anyagokat fecskendeztek 500 ml-es üdítős üvegekbe. Ha a terv sikerül, akkor az a feltételezések szerint sokkal súlyosabb katasztrófát okozott volna, mint a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás, mivel jó néhány, amerikai és kanadai repülőtérre tartó repülőgépen akartak robbantani. Közvetlenül az eset után elővigyázatosságból teljesen betiltották a kézipoggyászok felvitelét a fedélzetre, amin később aztán enyhítettek, miután tesztelték, hogy milyen mennyiségű folyadékot lehet még biztonságosan felvinni a fedélzetre. Ekkor vezették be a 100 ml-es határértéket. Az utasok onnantól kezdve legfeljebb egy liter folyadékot vihetnek át a biztonsági ellenőrzésen, egyenként 100 ml-nél nem nagyobb kiszerelésben. Ezeket egy átlátszó, újrazárható zacskókban kell különválasztaniuk, a biztonsági ellenőrzésen pedig ki kell pakolni a poggyászból.

Mintegy tizennyolc évet követően azonban néhány országban megszűnik ez a zavaró korlátozás, hála az új biztonsági szkennereknek, melyek az orvosi területen alkalmazott komputertomográfiás (CT) röntgentechnológiát használva tiszta 3D-s képet adnak arról, pontosan miket is rejt az utasok táskája.

– A képek 360 fokban forgathatók és nagyíthatók, így lehetővé válik az alapos elemzés, amely nagyjából a "táska digitális kicsomagolásához" hasonlítható – magyarázza a készüléket gyártó Smiths Detection. Jelentős előrelépés ez a legtöbb repülőtéren jelenleg bevetett 2D-s képalkotáshoz viszonyítva.

A szkennerek kifinomult algoritmusokat is alkalmaznak, amelyek képesek a robbanóanyagok – beleértve a folyadékok – és egyéb veszélyek felismerésére. A mesterséges intelligencia segítségével egymástól meg tudják megkülönböztetni a különféle a folyadékokat – például a vizet, a hidrogén-peroxidot vagy a nagy szilárdságú alkoholt –, és pontosabb képet adnak az elektronikáról.

Az új szkennerek az Egyesült Királyság közlekedési minisztériuma szerint fokozzák a biztonságot, mert könnyebben felismerik a potenciálisan veszélyes tárgyakat. Emellett egyszerűsítik a repülőtéri macerát is, lerövidítik a biztonsági ellenőrzésre szánt időt, vagyis kényelmesebbé teszik az utazást. További előnye lesz még a műanyaghulladék mennyiségének várható csökkenése, elvégre az utasoknak nem kell már több tucat eldobható flakonokat magukkal vinniük. Az új technológia ráadásul pénzt is megtakaríthat, mivel a drága repülőtéri üzletek helyett a vizet és más italokat kívülről hozhatják be az utasok.

Néhány európai repülőtér egyébként már eltörölte a 100 ml folyadékra vonatkozó szabályt. Az új szkennerek használatban vannak az Egyesült Királyságban, a Durham megyei Teesside nemzetközi repülőtéren, az amszterdami Schipholon és a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren.

Az utazás, mint tudjuk, szélesebb látókört biztosít a világról, egyben alkalmazkodást is igényel. Utóbbi azt jelenti, hogy indulás előtt ajánlott utánanézni a helyi kulturális normáknak, az éttermi etikettnek és a nyelvnek. Az alábbi bosszantó szokásokat pedig mindenképp javasolt ejteni.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

100 milliliter | szabály | szkenner | vége | macera

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom