Close
Franciaországban nagyságrendekkel enyhébb a büntetése az éttermeknek, mint nálunk

Franciaországban nagyságrendekkel enyhébb a büntetése az éttermeknek, mint nálunk

Ég és föld a különbség.

Míg Magyarországon egytől ötmillió forintig terjedő pénzbírságot és legalább féléves zárvatartást, valamint erre az időtartamra a vendéglátóipari tevékenységtől való teljes eltiltással büntetnék a kinyitó éttermeket, addig Franciaországban

a koronavírus-járvány miatti állami támogatások egyhavi megvonásával sújtja a francia kormány azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek helyben, az asztaloknál szolgálják ki a vendégeiket.

Ezt Bruno Le Maire gazdasági miniszter jelentette be, miután több étteremtulajdonos is kinyitásra szólította fel a vendéglátóipart.

Az ágazatban a támogatások ellenére egyre nagyobb az elégedetlenség az október 30. óta érvényben lévő hatósági bezárás miatt, és egyre több étteremtulajdonos buzdít a szabályok áthágására. Jóllehet a vendéglátóhelyek elvitelre kiszolgálhatnak vagy házhoz szállítást is vállalhatnak, Jean Castex miniszterelnök szerint február közepe előtt nem várható a jelenlegi korlátozások enyhítése, miután a járvány terjedése szempontjából a közös étkezést a kormány kiemelt kockázatnak tekinti.

Ez nagyon nehéz az étteremtulajdonosoknak, morálisan és gazdaságilag is,

ismerte el hétfőn Bruno Le Maire gazdasági miniszter az RTL rádióban, ugyanakkor szerinte “ez nem indokolja, hogy ne tartsuk be a szabályokat, amelyek egészségügyi intézkedések”. Az elmúlt héten országszerte több étterem is a megnyitás mellett döntött, az internetre is feltöltöttek felvételeket arról, hogy az asztaloknál fogadják a vendégeket, például január 27-én egy nizzai vendéglátóhelyen.

Párizsban csütörtökön és pénteken huszonnégy illegálisan megnyílt vendéglátóhelyet büntetett meg a párizsi prefektúra. A kormány pénteken jelentette be, hogy a koronavírus fertőzőbb variánsai terjedésének megakadályozása érdekében a rendőrség megszigorítja a korlátozások ellenőrzését. A gazdasági tárca jelezte, hogy nemcsak az éttermeket fogják ellenőrizni, hanem azt is, hogy egy üzletben tíz négyzetméterenként nem lehet több egy vásárlónál.

A szabályszegőknek először pénzbüntetésre, majd hatósági bezárásra kell számítaniuk. A gazdasági miniszter szerint az illegálisan megnyitó éttermek esetében egyelőre elszigetelt jelenségről van szó, de nem szeretné,

ha elterjedne és szokássá válna a tiltás megsértése.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában “nem tiltásról van szó, hanem egy olyan kollektív szabályról, amely szavatolja valamennyiünk egészségét”.

A tárcavezető szerint a délután hat órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalomnak “vannak eredményei”, és miközben az általános karantén a kereskedelem és az iskolák bezárásával havi tizenötmilliárd euróba kerül az államnak, addig a kijárási tilalom csak hatmilliárd euróba. A kilencmilliárd eurós különbözetből “kórházakat, bölcsődéket, iskolákat, egyetemeket lehet felújítani” Bruno Le Maire szerint.

Franciaországban a kényszerszabadságra küldött dolgozók teljes fizetésüket megkapják a hatósági zárlat idején, a vállalkozóknak, így az étteremtulajdonosoknak pedig vagy havi tízezer eurós kártérítést, vagy pedig a 2019-es forgalmuk húsz százalékának megfelelő összegű támogatást utal havonta az állam, ez utóbbi felső határa havi kétszázezer euró.

És azt láttad, hogy közben február elsején az olasz éttermek és múzeumok is kinyitottak?

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Így készíthetünk otthon tökéletes steaket a sztárszakácsok szerint
Véget ért a repterek szabadrablása az új élelmiszerárazási szabályok miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom