Close
Franciaországban nagyságrendekkel enyhébb a büntetése az éttermeknek, mint nálunk

Franciaországban nagyságrendekkel enyhébb a büntetése az éttermeknek, mint nálunk

Ég és föld a különbség.

Míg Magyarországon egytől ötmillió forintig terjedő pénzbírságot és legalább féléves zárvatartást, valamint erre az időtartamra a vendéglátóipari tevékenységtől való teljes eltiltással büntetnék a kinyitó éttermeket, addig Franciaországban

a koronavírus-járvány miatti állami támogatások egyhavi megvonásával sújtja a francia kormány azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek helyben, az asztaloknál szolgálják ki a vendégeiket.

Ezt Bruno Le Maire gazdasági miniszter jelentette be, miután több étteremtulajdonos is kinyitásra szólította fel a vendéglátóipart.

Az ágazatban a támogatások ellenére egyre nagyobb az elégedetlenség az október 30. óta érvényben lévő hatósági bezárás miatt, és egyre több étteremtulajdonos buzdít a szabályok áthágására. Jóllehet a vendéglátóhelyek elvitelre kiszolgálhatnak vagy házhoz szállítást is vállalhatnak, Jean Castex miniszterelnök szerint február közepe előtt nem várható a jelenlegi korlátozások enyhítése, miután a járvány terjedése szempontjából a közös étkezést a kormány kiemelt kockázatnak tekinti.

Ez nagyon nehéz az étteremtulajdonosoknak, morálisan és gazdaságilag is,

ismerte el hétfőn Bruno Le Maire gazdasági miniszter az RTL rádióban, ugyanakkor szerinte “ez nem indokolja, hogy ne tartsuk be a szabályokat, amelyek egészségügyi intézkedések”. Az elmúlt héten országszerte több étterem is a megnyitás mellett döntött, az internetre is feltöltöttek felvételeket arról, hogy az asztaloknál fogadják a vendégeket, például január 27-én egy nizzai vendéglátóhelyen.

Párizsban csütörtökön és pénteken huszonnégy illegálisan megnyílt vendéglátóhelyet büntetett meg a párizsi prefektúra. A kormány pénteken jelentette be, hogy a koronavírus fertőzőbb variánsai terjedésének megakadályozása érdekében a rendőrség megszigorítja a korlátozások ellenőrzését. A gazdasági tárca jelezte, hogy nemcsak az éttermeket fogják ellenőrizni, hanem azt is, hogy egy üzletben tíz négyzetméterenként nem lehet több egy vásárlónál.

A szabályszegőknek először pénzbüntetésre, majd hatósági bezárásra kell számítaniuk. A gazdasági miniszter szerint az illegálisan megnyitó éttermek esetében egyelőre elszigetelt jelenségről van szó, de nem szeretné,

ha elterjedne és szokássá válna a tiltás megsértése.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában “nem tiltásról van szó, hanem egy olyan kollektív szabályról, amely szavatolja valamennyiünk egészségét”.

A tárcavezető szerint a délután hat órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalomnak “vannak eredményei”, és miközben az általános karantén a kereskedelem és az iskolák bezárásával havi tizenötmilliárd euróba kerül az államnak, addig a kijárási tilalom csak hatmilliárd euróba. A kilencmilliárd eurós különbözetből “kórházakat, bölcsődéket, iskolákat, egyetemeket lehet felújítani” Bruno Le Maire szerint.

Franciaországban a kényszerszabadságra küldött dolgozók teljes fizetésüket megkapják a hatósági zárlat idején, a vállalkozóknak, így az étteremtulajdonosoknak pedig vagy havi tízezer eurós kártérítést, vagy pedig a 2019-es forgalmuk húsz százalékának megfelelő összegű támogatást utal havonta az állam, ez utóbbi felső határa havi kétszázezer euró.

És azt láttad, hogy közben február elsején az olasz éttermek és múzeumok is kinyitottak?

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

korlátozás | koronavírus | francia | étterem | bírság

FOLYTASD EZZEL

Öt különleges forraltbor-recept a nagyvilágból

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram