Egyetlen trükkel lesz tökéletes a franciák kedvenc reggelije

A bundáskenyér, vagy más néven francia pirítós egy évezredek óta fogyasztott és kedvelt étel, amelyet bár mindenki gyakran készít, a tökéletes receptúrát annál kevesebben ismerik.

A tökéletes francia pirítós a sütési technológián és az összetevőkön múlik. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen kenyérből készül és az sem, hogy a tojás és a tej arányát miként alakítjuk. De szintén fontos, hogy mennyire áztatjuk be a kenyeret a tejes-tojásos masszába, hogyan és mennyi ideig sütjük, hogy aranybarna, ropogós legyen a külseje, de a belseje megőrizhesse a puhaságát.

Mutatjuk, mik a buktatók és mire kell a leginkább odafigyelni.

Ne használjunk friss kenyeret!

A francia pirítós esetében a kissé szikkadtabb kenyér a legjobb alapanyag. A friss kenyér ugyanis áztatás során szétmállik, míg

a kissé szárazabb könnyebben beszívja a folyadékot és nem esik szét tőle.

A tej és a tojás aránya kulcsfontosságú

A keveréknek mindig több tojást kell tartalmaznia, mint tejet. Sőt tulajdonképpen néhány csepp tej elegendő. A túlságosan híg massza ugyanis nem vonja be egyenletesen a kenyeret, nem képezi azt a vastag réteget, amire a sütés során szükségünk van. Ha azonban túl sűrű a keverék, kellemetlen íze lesz a megsült tojásnak. Ha egy általános arányt szeretnénk felállítani, azt mondhatjuk, hogy 3-4 tojáshoz egy löttyintésnyi tej szükséges csupán. Aztán mehet bele mindenféle fűszer, amit csak szeretünk, így kerülhet bele fahéj, szerecsendió, gyömbér, narancshéj és vanília is.

Gyorsan és magas hőfokon süssük!

A francia pirítós elkészítéséhez gyors pirításra van szükség, így a külső réteg roppanóssága ellenére a belseje puha marad, hiszen magába zárja a nedvességet. Ha lepirítottuk a kenyereket magas hőfokon, nagyon rövid idő belül, sorakoztassuk hőálló tálba és tegyük a sütőbe, hogy egyenletes hőfokon megsülhessen nagyjából öt perc alatt.

Kedvünk szerint porcukorral, juharsziruppal, mézzel, mogyorókrémmel vagy friss gyümölcsökkel fogyasztjuk.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

francia konyha | konyhai praktika | villásreggeli | francia étel | reggeli

FOLYTASD EZZEL

A legnagyobb bűnök, amiket olasz ételekkel el lehet követni

Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés