Close
Ilyen mámorosan ünneplik hat hónap bezártság után az újranyitást a franciák

Ilyen mámorosan ünneplik hat hónap bezártság után az újranyitást a franciák

Tavaly októberben Franciaországban bezárt minden, méghozzá elképesztően szigorúan. Ma, hat hónap után kinyíltak a teraszok. Mutatjuk, hogyan ünneplik az újranyitást a franciák.

Május 19-e lehet, hogy nemzeti ünnepnapként fog a franciák szívében élni, ugyanis ma nyitottak újra a kávézók, éttermek és bárok teraszai szerte az országban. Az újranyitás egy 2020 októbere óta tartó, rettentő szigorú lezárást követően lép életbe, az országban ugyanis hónapokig este hat, majd egészen máig este hét óra volt a kijárási korlátozás kezdete, még akkor is, amikor rengeteg európai országban már az este nyolc-kilenc óra volt a sztenderd.

Habár egy kis esőt azért ők is bekaptak az újranyitás napjára, ez természetesen nem tántoríthatta el a kávézós életre éhes franciákat, már reggeltől megteltek a teraszok mosolygós, örvendező vendégekkel.

Az idő pocsék, de a hangulat nagyon nem az

– posztolta egy vendég egy újranyitott kávézó teraszáról; a közösségi média ma megtelt az újranyitott vendéglátóegységeknek örvendő franciák képeivel.

Egyelőre a teraszok lehetnek csak nyitva és azok is ötven százalékos kapacitáson, valamint egy asztalnál maximum hat fős társaság ülhet. A mozik, színházak, sportlétesítmények és múzeumok szintén kinyílnak, úgyszintén csökkentett kapacitással. A kijárási tilalom este hétről este kilenc órára módosult.

Fantasztikus érzés. A városközpontban tapintani lehet az eufóriát

– mondja a Rennes-ben található Cafe des Feuilles menedzsere, Patricia Marchand. A BBC tudósításából pedig kiderül, hogy nagyon sokan szabadnapot vettek ki mára, hogy egész nap élvezhessék az újranyitást.

Ha meghozta ez a galéria az utazási kedved, a Ryanair most elképesztő akciókkal csábít; de ha csak virtuálisan utaznál, nézd meg ezt a csodálatos XIV. századi templomot, ami most bukkant fel egy olasz tó közepén.

(Fotók: Getty)

mámoros | rennes | getty | újranyitás | francia

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ebben az országban találjuk a bolygó legszebb partszakaszait

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram