Close
Franciaországban hivatalosan nőnemű lett a koronavírus

Franciaországban hivatalosan nőnemű lett a koronavírus

Mostantól a Covid–19-et nyelvtanilag nőnemű főnévként kell használni a franciáknál.

A francia nyelv szabályait meghatározó bizottság most döntött arról, milyen grammatikai neme legyen a koronavírusnak, azaz egész pontosan a Covid–19-nek. Eddig a franciák szabály híján vegyesen használták hímnemű és nőnemű főnévként a Covid–19-et, az akadéma ennek most véget vetne. Ahogy nyilatkozták,

talán még nem késő, hogy a Covid–19 betűszó megkapja azt a nemet, amelyet grammatikailag megérdemel.

Az Academie Francaise állásfoglalása szerint többen azért használták a hímnemet, mivel a franciában a vírus szó hímnemű (le virus), a Covid azonban a corona virus disease rövidítése, franciában pedig a betegség szó nőnemű (la maladie) így a betegség nőnemű névelőjét kell alkalmazni. A Francia Akadémiát követve Kanada és a Spanyol Királyi Akadémia is nőneműnek nyilvánította a Covid–19-et.

Úgyhogy ha eddig nem tudtad, milyen nemű is ez az egész, akkor mostantól nincs (nyelvtani) kétség: a koronavírus nőnemű.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Academie-Francaise)

la covid-19 | covid-19 | francia | koronavírus | nyelvtan

FOLYTASD EZZEL

A világ legjobb panorámafotói meghozzák a kedvet az utazáshoz

Lavmi Dú, mondta Háy János, majd a Dakota háznál elsírta magát

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram