Borvacsorával és borkóstolóval népszerűsítette a leghíresebb magyar borvidéket a Tokaji Borlovagrend, a Confrérie de Tokaj az Egyesült Államokban. A washingtoni és New York-i eseménnyel a jövő tavasszal tartandó, immár hagyományos borárverésre szerették volna felhívni az amerikai borgyűjtők figyelmét.
Ha Tokajról van szó, akkor Furmint. Erre koncentrál az egyszeri borkedvelő, főleg ha a tengerentúlon van, ahonnan igencsak távolinak tűnik a haza.
Furmint. Honvágybor.
Ahogy a nyelv hátsó traktusaihoz ér a hideg, erős nedű, hirtelen kinyílik a tér, megfagy az idő, hazatér a lélek. Tokajban látja magát az ember, ahogy bizonytalanul, de elszántan ereszkedik alá a pince szűk, kanyargós lépcsőjén, hogy lent a keskeny félhomályban szinte harapja a levegőt, s az ódon falakról lassan cseppenjen alá a pára.
A furmint otthon. Íz a lélekben…
…gondolta az egyszeri magyar borkedvelő, aki ezzel a képpel a fejében bizonytalanul, de elszántan igyekezett felfelé a New York-i metró szűk lépcsőin, hogy aztán Manhattan kellős közepén baktasson a New York-i magyar főkonzulátuson rendezett tokaji borestre, ami – persze, mint kiderült – messze nem csak a furmintról szólt.
A Confrérie de Tokaj nevű borlovagrend egyszer csak gondolt egy merészet, és úgy döntött, hogy a tengerentúlon próbálja felhívni a figyelmet a legendás borvidék reneszánszára.
Merthogy nagyon úgy tűnik, hogy Tokaj az elmúlt évtizedekben újjászületett, egyre jobb, egyedibb, nemesebb borokat produkál. A borlovagok az amerikai fővárost, Washingtont követően New Yorkban kötöttek ki, ahol tíz tokaji borból és egy pezsgőből álló szelekciót tettek le az asztalra a műértő amerikai közönség legnagyobb örömére. – "Általános áttekintést szeretnénk adni a Tokaji borvidékről, Sauska Extra Brut pezsgővel kezdünk, hogy aztán rögtön belevágjunk a legfontosabb borunkba, az aszúba, majd a furmint, a hárslevelű és a dűlőszelektált kései szüret kóstolását követően egy idős aszúval zárjuk az estet" – mondta Samuel Tinon, a szervezet alelnöke, borlovag, aki egyébként félelmetesen jól hangzó, francia akcentussal beszél magyarul.
A borlovagok az első, néhány évvel ezelőtt megrendezett borárverésük sikerén felbuzdulva érezték úgy, hogy szélesedik az a réteg, amely érdeklődik a különleges tokaji borok iránt.
Felmerül persze a kérdés, hogy miért épp New Yorkban szeretne Tokaj utat törni magának, amire nyomban érkezik is a kézenfekvő válasz:
miért ne New Yorkban próbálnák sikerre vinni a Tokajit?
A város hihetetlenül eleven, bohém, folyamatosan változik, alakul, ezért nyitott minden újdonságra, ötletre, ízre. Barátkozzunk meg az idegennel, ismerjük meg, tegyük New York részévé – vallják a helyiek, és erre hajlandóak áldozni, ezért bármekkora a konkurencia, mindig érdemes próbálkozni.
Ezt a filozófiát vallja Czakó Judit, a New York-i Főkonzulátus külgazdasági attaséja is, aki munkája sarokkövének tartja a magas minőségű magyar élelmiszerek promócióját az amerikai piacon. – "A mangalicahúst népszerűsítő rendezvényeink mellett rendszeresek a borbemutatók, amelyek az év végével, a Tokaji Borvacsorával érték el a zenitet" – vallja a diplomata, aki szerint külföldön leginkább még mindig a tokaji borvidék neve cseng ismerősen.
Bizonyíték erre az a borvacsorán hallott történet, talán egy kicsit több, mint városi legenda, ami szerint a washingtoni Trump Hotel éttermében meglehetősen borsos áron tokaji esszenciát lehet kapni, és ez igencsak népszerű a vendégek körében.
Egy 2015-ös Kikelet Hárslevelű kóstolása után harapni is kellett valamit, és mi más biztosíthatná mindezt, mint a mangalicát is felvonultató menü. Az ételekről a New York-i főkonzulátus séfje, Molnár László gondoskodott. – "Vajas pogácsa és kacsamáj pástétom volt a hideg előétel, édes brióssal és citromos zelleres almasalátával" – mondja a séf, aki meleg előételnek pisztrángtekercset készített, zöldségekkel töltve, furminthabbal spenótágyon.
Főételnek pedig igaz magyaros fogás került a tokaji bor mellé: grillezett mangalica, erdei gombamártással, furmintalapban, a fehérborokhoz passzoló kecskesajtos vajas maséban. A vajpuha mangalicára jól csúszott a 2015-ös Hétszőlő Late Harvest furmint, hogy aztán a desszertként újragondolt Rákóczi túróst ízlelgessünk, amit pohárban, összetört vajas kekszalappal, tejszínhabos túrókrémmel, baracklekvárral és túrókrémmel, kockázott birsalmasajttal megszórva szolgáltak fel, zárásként egy Füleky hatputtonyos Aszú érkezett.
– "A most felvonultatott borok hosszú életűek, hosszan érlelhetők, eltarthatók, igazi értékes borok" – mondja a szelekcióról Gál Helga, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bornagykövete. Gál szerint kifejezetten komplex ízvilágú, nehéz, fajsúlyos tokaji ásványos borkülönlegességekről van szó, amelyek valódi értéket képviselnek, és felkelthetik a helyi borkedvelők figyelmét.
A miénket mindenesetre felkeltette.
A Nagy Tokaji Borárverést 2018. április 21-én rendezik. Egyelőre nyolc bort látunk a honlapjukon, de a lista folyamatosan bővül, szóval, hajrá, Borlovagok, és aki egy jó befektetésre, vagy a pincéjébe egy újabb borkülönlegességre vágyik, ne fogja vissza magát jövő áprilisban.
Ez is érdekelhet:
furmint | nagy sztori | aszú | trump hotel | borlovag
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!