Vannak olyan ikonikus fűszerek, amelyek egyedi ízprofillal és kulináris jelentőséggel bírnak. Ha tehetjük, érdemes ezeket frissen őrölni, ha azonban nincs erre lehetőség, akkor is erősen ajánlott beépíteni a főzési szokásainkba a készen kapható változatukat.
Za'atar
A Közel-Keleten népszerű fűszerkeverék általában szárított kakukkfűből, oregánóból, szömörcéből, szezámmagból, köményből, majoránnából és kaporból áll. Földes, csípős és diós ízzel rendelkezik, így különféle ételekhez is felhasználható. A jemeni lepénykenyér elengedhetetlen feltétje, de ízesíthetjük vele a sült zöldségeket, a bárányt és a rántottát is.
Ras el Hanout
A Marokkóból, Tunéziából, Libanonból és Algériából származó fűszerkeverék általában fekete bors, fehér bors, fahéj, szerecsendió, szegfűbors, ánizs szegfűszeg, gyömbér, kömény, koriander, cayenne, kurkuma és szömörce keverékét tartalmazza, így meleg, enyhén édeskés ízvilágot biztosít. Jól illeszkedik a sertéshúshoz és a kacsához is.
Garam masala
Az Észak-Indiából származó fűszerkeverék fahéjból, köményből, szegfűszegből és szerecsendióból áll. Az indiai konyhában gyakran adják hozzá pörkölthöz, currykhez, vagy pácokhoz.
Jerk Spice
A jamai konyhában gyakran használt keverék jellemzően skót borsból, cayenne borsból, szegfűborsból, szerecsendióból, pimiento paprikából, fahéjból, fokhagymaporból, hagymaporból és kakukkfűből készül. Igazán pikánssá teheti a csirkés ételeket, de készíthetünk vele karibi sertéskarajt és sült zöldségeket is.
Kínai ötfűszer-keverék
A kínai ötfűszer-keverék, más néven wu xiang fen fahéjból, édesköményből, szegfűszegből, szecsuáni borsból és csillagánizsból áll. Az öt a fűszer az öt alapízt jeleníti meg, így egy harmonikus, gazdag ízvilágú fűszerkeveréket kapunk, amit remekül fel tudunk használni például a pekingi kacsa vagy a tajvani marhahúsos leves elkészítéséhez.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
közel-keleti konyha | tipp | trükk | fűszer | távol-keleti konyha | konyha
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!