Sokkal gyakrabban kellene használni ezeket a fantasztikus fűszerkeverékeket

Vannak olyan ikonikus fűszerek, amelyek egyedi ízprofillal és kulináris jelentőséggel bírnak. Ha tehetjük, érdemes ezeket frissen őrölni, ha azonban nincs erre lehetőség, akkor is erősen ajánlott beépíteni a főzési szokásainkba a készen kapható változatukat.

Za'atar

A Közel-Keleten népszerű fűszerkeverék általában szárított kakukkfűből, oregánóból, szömörcéből, szezámmagból, köményből, majoránnából és kaporból áll. Földes, csípős és diós ízzel rendelkezik, így különféle ételekhez is felhasználható. A jemeni lepénykenyér elengedhetetlen feltétje, de ízesíthetjük vele a sült zöldségeket, a bárányt és a rántottát is.

Ras el Hanout

A Marokkóból, Tunéziából, Libanonból és Algériából származó fűszerkeverék általában fekete bors, fehér bors, fahéj, szerecsendió, szegfűbors, ánizs szegfűszeg, gyömbér, kömény, koriander, cayenne, kurkuma és szömörce keverékét tartalmazza, így meleg, enyhén édeskés ízvilágot biztosít. Jól illeszkedik a sertéshúshoz és a kacsához is.

Garam masala

Az Észak-Indiából származó fűszerkeverék fahéjból, köményből, szegfűszegből és szerecsendióból áll. Az indiai konyhában gyakran adják hozzá pörkölthöz, currykhez, vagy pácokhoz.

Jerk Spice

A jamai konyhában gyakran használt keverék jellemzően skót borsból, cayenne borsból, szegfűborsból, szerecsendióból, pimiento paprikából, fahéjból, fokhagymaporból, hagymaporból és kakukkfűből készül. Igazán pikánssá teheti a csirkés ételeket, de készíthetünk vele karibi sertéskarajt és sült zöldségeket is.

Kínai ötfűszer-keverék

A kínai ötfűszer-keverék, más néven wu xiang fen fahéjból, édesköményből, szegfűszegből, szecsuáni borsból és csillagánizsból áll. Az öt a fűszer az öt alapízt jeleníti meg, így egy harmonikus, gazdag ízvilágú fűszerkeveréket kapunk, amit remekül fel tudunk használni például a pekingi kacsa vagy a tajvani marhahúsos leves elkészítéséhez.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

konyha | távol-keleti konyha | közel-keleti konyha | tipp | trükk | fűszer

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés