Ebben különbözik az olasz fagyi az összes többitől

Mi is tulajdonképpen a gelato: a fagyi olasz elnevezése vagy egy teljesen más finomság?

Gelato vs. fagylalt

A gelato és a fagylalt közös tulajdonsága, hogy cukorral, tejjel vagy tejszínnel, illetve ez utóbbi kettő kombinációjával készítik, fagyasztás előtt összekeverik és levegőt adnak hozzá. A hasonlóságok mellett azonban több lényeges különbség is van a két hűsítő desszert között,

a gelato egyedi karaktere és íze miatt pedig jól megkülönböztethető a sima fagyitól.

A fagylaltba több levegő kerül, így könnyedebb állagú, ezzel szemben a gelato sűrűbb, selymesebb.

A másik lényeges különbség a két desszert zsírtartalmában keresendő. Míg a fagylalt inkább tejszínből készül és gyakran tesznek bele tojássárgáját is, addig a gelato főként tejalapú és csak nagyon ritkán kerül bele tojás. Ennek köszönhetően a hagyományos fagylaltnak vajasabb íze van, ami bevonja a nyelvet, így az ízlelőbimbók nehezebben érzékelik az igazi ízét. A gelato alacsonyabb zsírtartalma miatt ilyen nem fordulhat elő, így ízvilágát is sokkal intenzívebbnek érezzük.

Az összetevők közötti különbségek miatt a két desszertet máshogy kell tárolni. A fagylalt esetében el kell kerülni az olvadást, a tökéletes gelatót azonban 6-8 fokon kell tartani, így a nyelvünk nem zsibbad el a jeges hideg desszerttől és kellemesebb elfogyasztani már az első falatokat is.

A fagyi és a gelato közötti különbségek az ízekben is megmutatkoznak.

A fagylalt szinte bármilyen ízben megtalálható, a gelato azonban klasszikus olasz ízekben készül, így a csokoládé és a vanília mellett pisztácia, mogyoró, sztracsatella vagy a tiramisu készül belőle a leggyakrabban.

Gelato vs. sorbet

A gelatóval és a fagylalttal ellentétben a sorbet teljesen tejmentes.

Cukor és gyümölcspüré, gyümölcslé vagy alkohol felhasználásával készül, könnyű, frissítő állagú, hihetetlenül intenzív ízű. Érdemes kissé melegebb hőmérsékleten tartani, mint a fagylaltot, hogy az ízek tökéletesek legyenek minden pillanatban és az állaga eléggé puha maradjon a kényelmes fogyasztáshoz.

A világ legjobb gelatójáig az olasz Spoleto városáig kell mennünk. A Gelateria Crispini hivatalosan is a világ legjobbja, a győztes címet pedig pisztácia fagylaltjának köszönheti. A gelato azonban egész Itáliában jelentősen többe kerül, mint tavaly. Több mint tizenegy százalékkal drágult, de még így is az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszer a nyári kánikulában.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)

olasz | különbség | magyarázat | grlato | fagyi

FOLYTASD EZZEL

Ha ezzel az itallal indítod a napot, sokat teszel az egészségedért

Ezen a görög szigeten bukkanhatunk az "életelixír" nyomára

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Így tart ki veled még szeptemberben is a nyár Buda titkos kertjében!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom