Érkezik az év várhatóan leglátványosabb hullócsillag-zápora

Óránként akár százhúsz hullócsillagot is meg lehet majd számolni  a Geminidák meteorraj érkezésekor.

Ugyan szórványos meteorok mindig láthatók, de az év egyes napjain különösen intenzív csillaghullás figyelhető meg, amikor a Föld porfelhőkkel találkozik. A legismertebb, de nem a leggazdagabb közülük az augusztusi Perseidák. A Geminidák ilyen szempontból igazi kakukktojás, mert a meteorraj hullócsillagai nem üstökösből, hanem egy földsúroló kisbolygóból származnak.

Méghozzá az 1983-ban megtalált (3200) Phaethonból, ami egy öt és fél kilométer átmérőjű földsúroló aszteroida.

Különlegessége abban rejlik, hogy kisbolygó létére üstökösszerű tulajdonságokat is mutat. Pályáján a Naphoz közeledve extrém módon felfényesedik és csóvát ereszt, közben mintegy "kipöfögi" magából a Geminidák-meteorrajt.

A kutatók feltételezése szerint amint a (3200) Phaethon megközelíti a Napot, annak hője extrém módon felhevíti a felszínét, ami a földi kiszáradt tómedrek sárrepedéseihez hasonló jelenséggel jár. Ilyenkor a felrepedt kőzetdarabok elhagyhatják a felszínt, csóvát alkothatnak, és táplálhatják a Geminidák rajt.

A Geminidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb időpont idén december 14-én, csütörtökön az esti órákban lesz.

Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás a kora esti órákban, nyolc körül lesz. Éjfél után is érdemes ugyanakkor kimenni meteorvadászatra, ugyanis hajnalban fordul úgy a Föld, hogy "szemből" kapja a meteorokat.

 

Aki sok hullócsillagot szeretne látni, annak ajánlatos minél messzebb mennie a városoktól. Érdemes olyan terepet választani, ahonnan az égbolt minél nagyobb része zavartalanul látható. Ilyen Budapesten például a Normafa, vagy a Hármashatár-hegy, a Svábhegyi Csillagvizsgáló pedig erre az alkalomra külön eseménnyel is készül, melyre a  weboldalukon lehet jelentkezni.

Európában ezen a helyen ragyognak a legszebben a csillagok, a világon pedig ezek a legjobb csillagnéző helyek.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

Geminidák | csillaghullás | meteorraj | hullócsillag

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom