Close
Hivatalos: egész Európában ezen a helyen ragyognak a legszebben a csillagok

Hivatalos: egész Európában ezen a helyen ragyognak a legszebben a csillagok

Megszületett a kontinens első Csillagoségbolt-szentélye.

Egyre kevesebb helyet találunk a Földön, ahonnan a maga teljes pompájában látható az éjszakai égbolt. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség azért jött létre, hogy összegyűjtse ezeket, a világ utolsó, fényszennyezésmentes helyszíneit. A csillagnéző-pontokat öt kategóriába rangsorolják, amelyek közül a legjobb adottságokkal a Csillagoségbolt-szentélyek rendelkeznek, ezután jönnek a parkok, a rezervátumok, a közösségek, és a legjobb városi helyek.

Csillagoségbolt-parkból nem egyet találunk a világon, Magyarországon például három van, a Zselicben, a Hortobágyon és a Bükki Nemzeti Parkban. De szentélyből világszerte mindössze tizenhetet jegyeznek.

Európában pedig egyetlen egyet: a walesi Llŷn-félsziget mellett található Bardsey-szigetet (walesiül Ynys Enlli).

A szentélyek elé szigorúbb kritériumokat állítanak az éjszakai égbolt minőségét illetően, mint a parkok elé, és a walesi sziget minden elvárást teljesít, miután nemcsak az Egyesült Királyság, de az egész világ egyik legsötétebb helye is.

A hozzá legközelebbi jelentős fényszennyező-forrás Dublin, amely több mint 112,6 kilométerre fekszik az Ír-tengeren.

A tanúsítási eljárás keretében többek között fényképek alapján ellenőrizték a sziget éjszakai égboltjának minőségét, és világításkezelési tervet is be kellett nyújtani. A szentélystátuszt pedig ezután rendszeresen felülvizsgálják, amihez folyamatosan méréseket kell végezni, és azokról nyilvántartást vezetni.

A sziget varázsát egyébként már hatodik században felfedezték a szerzetesek, és kelta valamint keresztény kolostorokat létesítettek a területén, amelyek miatt a húszezer szent szigeteként került be a köztudatba. Ma egy mezőgazdaságból és halászatból élő kis közösség lakik itt, de a csillagnézőbe érkező turistákat is szívesen látják március és október között a tíz kiadó nyaraló valamelyikében.

Ha csillagkörútra indulnál Európában, ezt az állomást is vedd fel az útitervbe, ha pedig a tengerentúlon is megfürkésznéd az eget: ez a luxusszálloda hihetetlen csillagászati élményekkel vár.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

Csillagoségbolt-szentély | Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség | wales | Nagy-Britannia | Bardsey-sziget

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram