Hivatalos: egész Európában ezen a helyen ragyognak a legszebben a csillagok

Megszületett a kontinens első Csillagoségbolt-szentélye.

Egyre kevesebb helyet találunk a Földön, ahonnan a maga teljes pompájában látható az éjszakai égbolt. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség azért jött létre, hogy összegyűjtse ezeket, a világ utolsó, fényszennyezésmentes helyszíneit. A csillagnéző-pontokat öt kategóriába rangsorolják, amelyek közül a legjobb adottságokkal a Csillagoségbolt-szentélyek rendelkeznek, ezután jönnek a parkok, a rezervátumok, a közösségek, és a legjobb városi helyek.

Csillagoségbolt-parkból nem egyet találunk a világon, Magyarországon például három van, a Zselicben, a Hortobágyon és a Bükki Nemzeti Parkban. De szentélyből világszerte mindössze tizenhetet jegyeznek.

Európában pedig egyetlen egyet: a walesi Llŷn-félsziget mellett található Bardsey-szigetet (walesiül Ynys Enlli).

A szentélyek elé szigorúbb kritériumokat állítanak az éjszakai égbolt minőségét illetően, mint a parkok elé, és a walesi sziget minden elvárást teljesít, miután nemcsak az Egyesült Királyság, de az egész világ egyik legsötétebb helye is.

A hozzá legközelebbi jelentős fényszennyező-forrás Dublin, amely több mint 112,6 kilométerre fekszik az Ír-tengeren.

A tanúsítási eljárás keretében többek között fényképek alapján ellenőrizték a sziget éjszakai égboltjának minőségét, és világításkezelési tervet is be kellett nyújtani. A szentélystátuszt pedig ezután rendszeresen felülvizsgálják, amihez folyamatosan méréseket kell végezni, és azokról nyilvántartást vezetni.

A sziget varázsát egyébként már hatodik században felfedezték a szerzetesek, és kelta valamint keresztény kolostorokat létesítettek a területén, amelyek miatt a húszezer szent szigeteként került be a köztudatba. Ma egy mezőgazdaságból és halászatból élő kis közösség lakik itt, de a csillagnézőbe érkező turistákat is szívesen látják március és október között a tíz kiadó nyaraló valamelyikében.

Ha csillagkörútra indulnál Európában, ezt az állomást is vedd fel az útitervbe, ha pedig a tengerentúlon is megfürkésznéd az eget: ez a luxusszálloda hihetetlen csillagászati élményekkel vár.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség | Nagy-Britannia | Bardsey-sziget | Csillagoségbolt-szentély | wales

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom