Close
Ebben a szomszédos országban található Dél-Európa első csillagos égbolt közössége

Ebben a szomszédos országban található Dél-Európa első csillagos égbolt közössége

Csillagfényes éjszakák az Adriai-tenger varázslatos kis szigetén – Hvar tökéletes úti cél lehet azoknak, akik erre vágynak.

A fényszennyezés miatt a csillagokkal teli égbolt látványa lassan luxusnak számít. Nem igaz ez azonban Hvarra. A dalmát sziget Jelsa nevű városának az éjszakai égbolt védelmére irányuló elkötelezettségét a közelmúltban az IDA, vagyis a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség is elismerte.

Jelsa polgármestere, Nikša Peronja úgy fogalmazott: elkötelezettek a településük területén található természetes, fényszennyezéstől mentes, csillagos égbolt megőrzése mellett az eljövendő nemzedékek számára. A helyi idegenforgalmi hivatal vezetője pedig abban bízik, hogy

a városuk hamarosan asztroturisztikai célponttá is válhat.

Ezt fejlesztések sorával segítik elő. A csillagászati szövetség rendszeresen szervez ide szakmai előadásokat, gyerekprogramokat, és állandó szpotot alakítottak ki a hullócsillagok megfigyelésére is.

Ez utóbbi különösen fontos, hiszen már egy új meteorfolyamot is felfedeztek általa.

Jelsa azonban nem csak az éjszakai égboltja miatt népszerű, hanem magas hegyeinek köszönhetően kiváló célpont túrázók számára is , az Adriai-tenger kristálytiszta öblei pedig strandolásra csábítanak. A környék sűrű fenyőerdeiben védett állatok és növények találhatók, de a sziget gazdag kulturális örökségekben is.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Croatian Astronomical Union)

csillagos égbolt | dalmácia | hvar | Horvátország | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Meghitt hangulatban veszik fel a versenyt a villanyszámlával ezek a brit pubok

Tanulmány készült arról, volt-e értelme a Covid-korlátozásoknak

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom