Heroikus küzdelemmel védik a tűzoltók a bolygó legöregebb fáit

Ahogyan arról a napokban a Roadster is beszámolt, erdőtüzek pusztítanak az Egyesült Államokban, a lángok pedig azóta elérték a kaliforniai óriás mamutfenyő-erdőt is.

A Sequoia Nemzeti Park szolgálata közölte, hogy a liget bejáratánál lévő "négy gárdista" néven ismert óriás mamutfenyő-csoport elpusztult a tűzben, az azóta tapasztalt kedvezőbb időjárási körülmények azonban lehetővé tették, hogy megakadályozzák a lángok további behatolását a területre.

A parkot már a múlt héten kiürítették, mostanra pedig a fákat alumínium tűzálló anyagba burkolták.

A park legnagyobb látványossága, amelyet minden erővel meg kívánnak védeni, a 2500 évesre becsült General Shermen mamutfenyő.

A tudósok az egyre hevesebb erdőtüzeket a klímaváltozás számlájára írják, a lángok pedig komolyan veszélyeztetik az ősi fákat. A tűzvészek elleni küzdelmet a soha nem látott mértékű aszály is nehezíti, várhatóan pedig a helyzet a közeljövőben tovább fog romlani. Azt jósolják, hogy az ehhez hasonló erdőtüzek egyre gyakrabban csapnak majd le, és egyre pusztítóbbak is lesznek – emlékezetes, hogy tavaly a Napa-völgyben okoztak hihetetlen károkat. Akkor mintegy másfél millió hektáros területen, egyszerre több mint nyolcezer helyen égnek a bozóttüzek.

(Forrás: Euronews, fotó: Sequoia and Kings Canyon National Parks)

bozóttűz | mamutfenyő erdő | usa | kalifornia | óriás mamutfenyő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom