A klasszikus répatorta az egyik legnépszerűbb húsvéti desszert, ráadásul a mandulalisztnek, a kókuszreszeléknek és az apró kockára vágott ananásznak köszönhetően egészen különleges ízvilágú, gluténmentes változatot kapunk.
Hozzávalók a tortához:
- 1/2 csészényi növényi olaj
- 3 csészényi mandulaliszt
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 5 nagy tojás
- 1 1/2 csészényi barnacukor
- 2 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 tk vanília aroma
- 2 csészényi reszelt sárgarépa
- 1/2 csészényi kókuszreszelék
- 1/2 csészényi durvára tört dió vagy mandula
- 1/2 csészényi apró kockára vágott ananász
Hozzávalók a mázhoz:
- 250 ml mascarpone
- 3/4 csészényi lágy, sózott vaj
- 3 1/2 csészényi porcukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1/2 tk só
Elkészítése:
- A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, és kibélelünk sütőpapírral egy kör alakú tortaformát.
- Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a sót, a sütőport, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a szódabikarbónát.
- Egy nagyobb tálban habverővel felverjük a tojást és a cukrot, közben hozzáadagoljuk a gyömbért és a vaníliát. Belekeverjük az olajat, a sárgarépát és a kókuszreszeléket, a diót és az ananászt, majd hozzáadjuk az egészhez a száraz hozzávalókat.
- A tésztát beleöntjük a tortaformába, és tűpróbáig, nagyjából 30-35 percig sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, 10 percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan kiemeljük a formából a répartortát, és egy rácsra helyezzük.
- Közben elkészítjük a cukormázat is. Egy nagy tálban kézi mixerrel összekeverjük a mascarponét, a vajat, a porcukrot és a vaníliaaromát. Amikor kihűlt a torta, ketté vagy három részbe vágjuk, mindegyik szintet megkenjük egy kevés mázzal, majd a maradékot a tetejére öntjük. Durvára tört dióval vagy mandulával díszítjük.
A húsvétot az egész világon megünnepeljük, és minden nemzetnek megvan a maga gasztronómiai hagyománya, melyhez ezer szállal kötődik. Ezekből szemezgettünk. És bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról.
(Fotók: Getty Images)
répatorta | recept | édesség | desszert | gasztronómiaBajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok
Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!