A húsvétot az egész világon megünnepeljük, és minden nemzetnek megvan a maga gasztronómiai hagyománya, melyhez ezer szállal kötődik. Ezekből szemezgettünk.
Paraguay: chipas
Ezek a puha sült sajtok Paraguay legnépszerűbb street foodjai, de különösen sokat fogyasztják húsvétkor.
Igaz, olyankor maguk készítik el, ami tovább erősíti a családi kötelékeket, és megalapozza az ünnepi hangulatot.
Argentína: torta pascualina
A quiche-hez hasonlóan ez az argentin étel spenótot, ricottát és főtt tojást tartalmaz,
így nemcsak a húsvét egyik ikonikus alapanyagát, a tojást jeleníti meg, de még egészséges és tápláló is.
Oroszország: paskha
A piramis alakú étel tvorogból, fehér sajtból készül.
Az étel egyszerre szimbolizálja Jézus feltámadását, a húsvéti bárányt és az ünnep tisztaságát.
Egyesült Királyság: hot cross bun
A hot cross bun a nagypéntek és húsvét elengedhetetlen eleme.
A kelt tésztából készült étel tetején lévő bemetszés Jézus keresztre feszítését jeleníti meg, a tésztában használt fűszereket pedig Krisztus testének balzsamozásakor használták.
Libanon: maamoul
A maamoul egy édes, omlós tészta, amely datolyával, pisztáciával vagy dióval készül.
Libanonban húsvét vasárnapján és a vízkereszt ünnepén gyakran fogyasztják, általában karikára formázzák, hogy szimbolizálják Jézus töviskoszorúját.
Mexikó: capirotada
Mexikóban a nagyböjt idején és húsvét előtt ezt a fahéjjal, szegfűszeggel, mazsolával és sajttal készült kenyérpudingot fogyasztják kicsik és nagyok legnagyobb örömére.
Görögország: tsoureki
Ezt a fonott, dióval borított görög kenyeret általában a Krisztus vérét szimbolizáló vörös színre festett tojással szolgálnak fel.
Tojásmentes menüsor
Bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról. A főtt tojás ugye kihagyhatatlan eleme a húsvéti asztalnak, de érdemes új megoldásokat kipróbálni a felhasználására, hiszen egészen különlegessé is tehető, ha megfelelő fűszerekkel, vagy további alapanyagokkal párosítjuk.
(Fotók: Getty Images)
nemzetközi | nagy sztori | gasztronómia | nemzeti | világVilágvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni
Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!