Close
Ezt eszi a világ húsvétkor

Ezt eszi a világ húsvétkor

A húsvétot az egész világon megünnepeljük, és minden nemzetnek megvan a maga gasztronómiai hagyománya, melyhez ezer szállal kötődik. Ezekből szemezgettünk.

Paraguay: chipas

Ezek a puha sült sajtok Paraguay legnépszerűbb street foodjai, de különösen sokat fogyasztják húsvétkor.

Igaz, olyankor maguk készítik el, ami tovább erősíti a családi kötelékeket, és megalapozza az ünnepi hangulatot.

Argentína: torta pascualina

A quiche-hez hasonlóan ez az argentin étel spenótot, ricottát és főtt tojást tartalmaz,

így nemcsak a húsvét egyik ikonikus alapanyagát, a tojást jeleníti meg, de még egészséges és tápláló is.

Oroszország: paskha

A piramis alakú étel tvorogból, fehér sajtból készül.

Az étel egyszerre szimbolizálja Jézus feltámadását, a húsvéti bárányt és az ünnep tisztaságát.

Egyesült Királyság: hot cross bun

A hot cross bun a nagypéntek és húsvét elengedhetetlen eleme.

A kelt tésztából készült étel tetején lévő bemetszés Jézus keresztre feszítését jeleníti meg, a tésztában használt fűszereket pedig Krisztus testének balzsamozásakor használták.

Libanon: maamoul

A maamoul egy édes, omlós tészta, amely datolyával, pisztáciával vagy dióval készül.

Libanonban húsvét vasárnapján és a vízkereszt ünnepén gyakran fogyasztják, általában karikára formázzák, hogy szimbolizálják Jézus töviskoszorúját.

Mexikó: capirotada

Mexikóban a nagyböjt idején és húsvét előtt ezt a fahéjjal, szegfűszeggel, mazsolával és sajttal készült kenyérpudingot fogyasztják kicsik és nagyok legnagyobb örömére.

Görögország: tsoureki

Ezt a fonott, dióval borított görög kenyeret általában a Krisztus vérét szimbolizáló vörös színre festett tojással szolgálnak fel.

Tojásmentes menüsor

Bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról.  A főtt tojás ugye kihagyhatatlan eleme a húsvéti asztalnak, de érdemes új megoldásokat kipróbálni a felhasználására, hiszen egészen különlegessé is tehető, ha megfelelő fűszerekkel, vagy további alapanyagokkal párosítjuk.

(Fotók: Getty Images)

nemzetközi | nagy sztori | gasztronómia | nemzeti | világ

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram