A magyarok járatait is érinthetik ezek az új navigációs problémák

Egy ideje gyakran hallani arról, hogy megszaporodtak a repülők navigációs rendszereit érő hackertámadások, most pedig kiderült, hogy a magyarok által kedvelt fapadosok sem kivételek.

A Ryanair és a Wizz Air más légitársaságokkal együtt mintegy 46 ezer járatnál tapasztalt GPS-problémát, főleg a Balti-tenger felett. 2023 augusztusa óta a Ryanair kétezer-háromszáz alkalommal tapasztalt interferenciát, vagyis azt, hogy a jeleket megzavarták. A Wizz Air ezernégyszáz, a British Airways nyolcvankét, az Easy Jet pedig négy alkalomról számolt be.

A legtöbb GPS-probléma az Oroszországgal valamint Kalinyingráddal határos területeken figyelhető meg.

Megijedni ugyanakkor nem kell, mert a légitársaságok több rendszert is használnak a helymeghatározásra, ezért ha a GPS nem működik, akkor a személyzet a szokásos protokollnak megfelelően egy másik eszköztárra vált át.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség és az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) még januárban megkongatta a vészharangot a jelenséggel kapcsolatban, és arról számolt be, hogy az elmúlt évben nőtt az ilyen jellegű támadások száma. Az EASA álláspontja szerint a fenyegetések ellen küzdeni kell, a brit légügyi hatóság viszont nem csinálna az egészből nagy ügyet, mert, mint mondják a GPS-zavarás közvetlenül nincs hatással a repülőgép navigációjára.

Nemrég mindenesetre példátlanul nagy GPS-támadás érte a légi közlekedést.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

 

repülő | hackerek | zavarás | GPS | biztonság

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom