Steve Jobs okkal lehetne büszke a Graphisoft Parkra

A most húszéves Graphisoft Park egy, a korát megelőző felismerésből született, ma már világhírű cégeknek ad otthont, és folyamatosan fejlődik, hogy teljesíthesse eredeti küldetését.

„Nem természetes, hogy egy szoftvercég ingatlanfejlesztésbe kezd” – emlékszik a Graphisoft Park kezdeteire az alapító Bojár Gábor. Akkor mégis hogyan alakult ki Magyarország egyik legnívósabb irodakomplexuma?

A történet az 1982-ben alapított Graphisofttal indult, amely hamar erős nemzetközi szereplővé nőtte ki magát egy speciális környezetben: mivel akkoriban még nem lehetett elhagyni az országot, könnyű volt megtartani a fiatal, jól képzett, de a nyugatinál jóval olcsóbb mérnököket. Ráadásul kevés magáncég működött, nem volt verseny, ám „a rendszerváltás után sokkal nehezebb lett megtartani a tehetségeket, akik akkor már próbára tehették magukat bárhol, akár a Szilícium-völgyben is”.

A TECTON építészirodája

Innen jött a felismerés, hogy a fizikai környezet nagyon sokat számít a munkaerő megtartásában, elcsábításában. Ma már ezt alapvetésnek tartjuk, de húsz éve, a Graphisoft Park alapításakor még sokan értetlenkedtek rajta.

Az SAP irodája belülről

Az első épületeket jegyző Cságoly Ferenctől tehát nem a cég nagyságát hirdető épületet kértek, hanem

kreativitást ösztönző munkakörnyezetet, amely a lehető legjobban kielégíti a dolgozók igényeit.

Hangsúlyos a zöld területek fontossága, például nincs bent autóforgalom, helyette „háromszintes mélygarázsok vannak, ami a Duna partján különösen drága”.

Bár a park rohamosan bővült, az épületek magassága a mai napig nem haladhatja meg fák magasságát. És talán létezik valamiféle kimondatlan presztízsverseny a dél-budai Infoparkkal is, mindenesetre egy anekdota szerint akadt pillanat, amikor az Infopark területére költözhettek volna, de Cságoly azt mondta:

oda nem lehet ilyen Duna-partot varázsolni.

Valóban: a partszakasz lenyűgöző, szinte látjuk magunk előtt a két meeting közt relaxáló dolgozókat, ténylegesen látjuk viszont a Graphisoft-hajót, amely 12 perc alatt elviszi az embereket a Batthyány térre.

Mára a park külön kis város lett: összesen tíz étterem/kávézó van, emlékművek és szobrok díszítik a tereket. Jutott egy Steve Jobsnak is, az Apple-alapító bronzváltozata garbót, farmert és Wink-cipőt hord, a kezében iPhone-t tart, mi mást.

Jobs 1983-ban személyesen is találkozott Bojárral, és több területen is egyengette a Graphisoft útját.

„Gépeket, marketingmegjelenést adtak, de mindenekelőtt egy szellemiséget”, ez utóbbit Jobs legendás mondásai fejezik ki a legpontosabban.

Jobs szobra a diákok klasszikus szelfitémája

Növekedett is szépen a szoftvercég (ma már tizenöt irodája van világszerte, közel hatszáz munkatárssal, de a bázis Budapesten maradt), és a Graphisoft Park sem maradt el: a kezdeti 8000 négyzetméternyi irodából mára 75 ezer lett.

Az első bérlők közt volt például a Microsoft, azóta is a parkban van, már jóval nagyobb területen. „Felmerült annak idején, hogy nem zavarja őket a Graphisoft név? Azt felelték, ha IBM Park lenne a neve, az zavarná őket, de így jönnek.”

Szintén itt található a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó szoftveróriás, az SAP, ma már négy blokkban, 21 ezer m²-en, a kezdeti nyolcezerrel szemben.

Az SAP egyik új épülete

A Servier kevésbé ismert cég, de hatalmas fegyvertény a jelenléte.

A gyógyszeripari vállalatnak ez az egyetlen Franciaországon kívüli kutatólaborja,

ahol nemrég komoly sikert értek el: klinikai fázisba került egy itt kifejlesztett új, originális molekulacsalád, amely egyes daganatos megbetegedésekben szenvedőknek újfajta gyógyulási lehetőséget jelenthet.

Az irodák funkciói alkalmazkodnak a bérlők igényeihez, az épületek külseje pedig a környezethez

Számos tech-cég mellett jelen van az amerikai félvezető-óriás, a Silicon Labs, az elektronikus aláírási rendszert kínáló Microsec Zrt., és elkészült a Startup House is: Sugár Péter épülete elnyerte az Év Új Ingatlanfejlesztése díjat.

A Graphisoft Park – amelyet 2006 óta a Budapesti Értéktőzsdén is jegyeznek – most átadott déli parkrészén 20 ezer m² új iroda épült, így már több mint ötezer, magasan képzett informatikus dolgozik ott.

De ellátja-e ma is a terület a kezdetekben kitűzött célt, a tehetségek itthon tartását? Ennek érdekében 2014-ben tettek egy nagy lépést, amikor megérkezett az International Business School, és útjára indult a Bojár Gábor alapította Aquincum Institute of Technology.

Azért, hogy a fordított agyelszívás működjön, mindannyiunknak tenni kell. Erről szól ez a park is.

Az utóbbin többek között Rubik Ernő és Barabási-Albert László tart képzéseket, a végzett diákok közül pedig már többen visszajöttek dolgozni az itteni cégekhez.

Ez is érdekelhet:

Egyszerre organikus és technokrata az Apple új makaói főhadiszállása

A szimpla és elegáns épület megjeleníti Makaó érzelmeit, látnivalóit és színeit, miközben tisztaságot és csendet sugároz.

SAP | graphisoft | graphisoft park | építészet | bojár gábor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom