Ilyen az, ha a kreatív energiák és a magas szintű szakmaiság találkoznak – Grumpy Budapest

Nincs az az álmos hétfő, amikor végigsétálva valamelyik VII. kerületi utcán, ne futnánk bele legalább egy újabb vedéglátóhelybe. Jellemzően kocsmákról beszélünk, tehát üdítő, ha nem újabb vissza nem térő Jäger-akció a kirakat dekorja. A Klauzál utcába egy, gyakorlatilag definiálhatatlan kis találkozóhely költözött: a Grumpy etet, itat, marasztal, szívet melenget. Úgy érzed, bejelölnéd Facebookon ismerősnek, amikor ráeszmélsz, hoppá, ez mégis csak egy hely, nyitvatartással. 

Ispán Sziszi neve nem ismeretlen azok számára, akik élik a budapesti éttermes világot. Az ő neve azonban szorosan összenőtt a Liszt Ferenc téri Menza étteremmel, ahol azért is felelt, hogy olyan rugalmasan és flottul menjen minden, ahogy mindig is ment a folyamatosan telt házzal robogó étteremben. Egy korszak azonban lezárult, a hihetetlen vendéglátós tapasztalattal és a szakma szeretetével jócskán felvértezett Sziszi idén nyáron úgy döntött, itt az ideje, hogy saját vállalkozásba kezdjen, ahol szinte mindenért ő a felelős, és ahol olyat és úgy ad, ahogy csak szeretné. Hogy ez egy kis kávézó, étterem, vagy inkább iszoda lesz, még nem is körvonalazódott.

Nem telt el sok idő és sok tervezgetés: máris megvolt a kiadó hely a Klauzál utcában, amire persze teljeskörű felújítás és redizájn várt.

A helyett, hogy egy egyszerű, ma divatos nordic enteriőrrel álltak volna elő, esetleg shabby chic, vagy indusztriál teret hoztak volna létre, valami olyat csináltak, amitől a hely már nyitás pillanatában otthonos és egyedi lett.

Az enteriőr kialakítását Perger Zsófi, a Redheads márka kreatív grafikusa vette a kezébe, és próbálta az adottságokat kihasználni. Ilyen volt például az igencsak retrónak tűnő lépcsőkorlát meghagyása is, de a két klasszikus csillár installálása is remek ötlet. Sokat segítenek az otthonossá tételen az egész falat betöltő rajzok is. Nem kellett messzire menni grafikusért, Zsófi és Biacsics Renáta "Renya" fogtak hozzá a meglehetősen egyedi világ megfestéséhez. Megmosolyogtató szövegek (Renya), kedves karakterek és lusta macskák (Zsófi) figyelnek a falról.

Pult jóformán nincs is, csak egy söntés-szerű: polcon sorakoznak a jobbnál jobb italok, egy szép kávégép uralja ezt a részt, ott várakoznak a sütemények, falatkák is. Egy sütő választja el a konyhát a söntéstől és a vendégtértől. Mondják, hogy a legjobb bulik mindig a konyhában vannak... nos ez a Grumpyban duplán értelmet nyer, tekintve, hogy Sziszi ott sertepeltél és készíti a rövid, ám annál velősebb étlap tételeit, vagy éppen azt, amihez kedve támad. Egy galériával is megtoldották a nagy belmagasságú helyiséget, ott bőven van hely, és elférnek a Redheads-holmik is.

És mégis mit adnak a Grumpyban? Reggelit, brunchot, szendvicseket, tapasokat, salátákat, pár házias főételt és sütiket. Hogy mikor adják? Reggeltől estig. Az a helyzet, hogy éppen azért találtuk izgalmasnak a helyet, mert nem akarja magát sehova kategorizálni. Nem reggeliző, de nem is ebédmenüs hely, bőven több egy kávézónál, és akár az esti koccintást is megejthetjük itt. Proseccóval, gin tonikkal, Tubival, ahogy jól esik. Brasserie? Lehet!

Van benne valami amszterdami báj, berlini pezsgés, párizsi könnyedség.

Eredeti és marasztaló, ami lássuk be, az elég nagy vendéglátós zajban ritkábban fedezhető fel.

A házias lasagne (tesztelve, az utolsó falatig) mellett bomba tabbouleh, egybesült röszti, házi kacsa rilette is készül, de ha úgy alakul, soron kívül lefőznek egy boeuf bourguignon-t is. Lesz belőle kb. tíz-tizenkét adag, a vendégek pedig helyben tudják majd meg, hogy a kedves burgundi marharagu is gőzölöghet előttük. De még az is előfordulhat, hogy valaki odakintről tétovázva figyeli a benti zsongást, nem tudja, hogy csak teázna egyet, jólesne már egy pikoló sör, vagy néhány falat... Sziszi pedig kimegy hozzá beszélgetni kicsit, ha éppen van ideje, aztán a tányér felett folytathatják. Vagy éppen a konyhában állva, amíg készül a kiválasztott étel.

Tetszik ez az egész: hogy semmi sincs élére vasalva, hogy van egy hely, ahová még egyedül érkezve sem lesz magányos érzetünk, és az is, hogy annyira kozmopolita.

Több ilyen Grumpy kéne Budapestre, és lehet, hogy kevesebb lenne a lógó orr és a borús hangulat!

Ez is érdekelhet:

Egészen meglepő helyen leltünk rá a hibátlan gulyáslevesre

A budai oldalon is van már egy Kiosk. Ráadásul nem is akármilyen: hangulatra elegánsabb, étlapját tekintve magyarosabb.

(Fotók: Grumpy Budapest)

 

foodbar | redheads | budapest | kávézó | grumpy budapest

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom