Close
Száz éves titkokról mesél Kalifornia homokba temetett Egyiptoma

Száz éves titkokról mesél Kalifornia homokba temetett Egyiptoma

A Csendes-óceán és Guadalupe városa között húzódó Guadalupe-Nipomo-homokdűnék 1923-ban néhány hétre megteltek színészekkel, stábtagokkal és állatok ezreivel. Itt forgatta ugyanis Cecil B DeMille rendező a némafilmkorszak egyik legmonumentálisabb produkcióját, a Tízparancsolatot.

Így épült fel Egyiptom a Csendes-óceán partján

A filmet eredetileg Egyiptomban akarta felvenni, ám amikor a stúdióvezetők elvetették a költséges ötletet, DeMille úgy döntött, hogy ezen a kis partszakaszon teremti újjá az afrikai országot. A Union Sugar cukorgyártó cég a tulajdonában lévő földet tíz dollárért adta bérbe azzal a kikötéssel, hogy pontosan úgy hagyják el a dűnéket, ahogyan találták.

A rendező pedig hozzálátott, hogy felépíttesse az addigi legnagyobb filmdíszletet, amelyet az Art Deco mestereként ismert francia Paul Iribe álmodott meg.

A fő díszletelem egy hatalmas egyiptomi templom volt, amelyen az egyiptomi motívumok az 1920-as évek szecessziós esztétikájával keveredtek. A nagyjából 37 méter magas és 220 méter széles építményt huszonegy, többszáz mázsás gipszszfinx szegélyezte. Mindemellett épült egy sátorváros is a szereplőknek és a stáb tagjainak a forgatás idejére, ahol utcatáblák is voltak, és non-stop étkezde várta az éhes filmeseket.

A filmbéli Ramszesz városának kapuja

Aztán kezdődtek a problémák

Amikor azonban a forgatás véget ért, DeMille rájött, hogy nem is olyan egyszerű beváltania a Union Sugarnak tett ígéretét, amely szerint nem hagy semmilyen nyomot a helyszínen.

Bár a díszletdarabok és kellékek egy részét a helyiek elvitték kerti dísznek és egyéb célokra (két szfinxfej egy közeli golfpályán kötött ki, az egyik szekér pedig egy használtautó-alkatrész-kereskedőhöz került),

a templom és sok szfinx ottmaradt, más holmikkal együtt. Ezeket túl drága lett volna visszavinni Los Angelesbe, DeMille azonban otthagyni sem akarta, na nem a környezeti aggodalmak miatt, mert ilyenek akkoriban nem nagyon vetődtek fel, hanem azért, mert túl értékesnek találta ahhoz, hogy esetleg rivális filmesek kaparintsák meg.

Készül II. Ramszesz egyik szobra a város előtt álló négy, tízméter magas alak egyikeként

Így aztán egyszerűen úgy döntött, hogy minden maradványt betemettet a homokba.

Mintegy hatvan éven át pihentek a díszletek a dűnék alatt, mielőtt 1982-ben Peter Brosnan szabadúszó író-filmrendező fel nem figyelt DeMille 1959-es önéletrajzában arra a részre, ahol a rendező felidézi, hogy valóban betemették a tárgyakat:

Ha ezer év múlva régészek leásnak Guadalupe homokjába, remélem, nem rohannak a sajtóhoz a fantasztikus hírrel, hogy az egyiptomi civilizáció egész Észak-Amerikáig terjeszkedett. A szfinxeket, amiket ott találnak, mi temettük oda, miután végeztünk velük.“

Megjelentek az amatőr régészek

Brosnan akkor a fejébe vette, hogy kiássa az eltemetett várost, amelynek folyamatát a Cecil B DeMille elveszett városa című dokumentumfilmjében mutatta be. Először a templom építményén található lószobor egy részét találták meg, majd 1990-től már hivatásos régészekkel dolgoztak együtt, akik kiásták a templom homlokzatának hieroglifáit és a domborművek egy részét, valamint jelmezdarabokra is bukkantak, amelyeket a helyi Dunes Centerben állítottak ki.

Találtak emellett rengeteg palackot, amely egykor 7-12 százalékos alkoholtartalmú köhögés elleni szirupot tartalmazott. A szesztilalom idején ez adta az alkoholhoz való hozzáférés kevés legális módjának egyikét.

Peter Brosnan a dokumentumfilmen dolgozik

Brosnan szerint DeMille annyi műtárgyat ásott el a helyszínen, hogy az több múzeumot is megtölthetne. A dűne viszont közben gyors ütemben erodálódik, úgyhogy nemcsak a díszletdarabok, de maga a hely további sorsa is kérdéses.

Csodálatos dűnéket láthatunk viszont Spanyolországban és Angliában is, ahonnan csak egy karnyújtásnyira találjuk ezeket az izgalmas forgatási helyszíneket.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

Tízparancsolat | film | dűne | Guadalupe-Nipomo-homokdűnék | forgatási helyszín

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram