Close
Napfényben úszó tengerpart, karnevál, és sonka – Ezt tudja télen Andalúzia

Napfényben úszó tengerpart, karnevál, és sonka – Ezt tudja télen Andalúzia

A Costa Tropical érintetlen strandjaitól kezdve Cádiz ősi kikötővárosáig Spanyolország napsütötte déli régiója az ország egyik, szó szerint legfényesebb pontja. Akár a Costa del Sol strandjain pihennénk, akár a helyi konyha fogásait kóstolnánk meg, ez a hatalmas tengerparti régió rengeteg élménnyel csalogat.

Andalúzia Spanyolország területének egészen nagy, tizenhét  százalékát teszi ki.

A hőmérséklet ritkán írható le egy számjeggyel, vagyis tökéletes hely legalább néhány napra elhagyni a közép-európai zimankót.

Ha tehát mostanában a Costa del Napsütés felé indulnánk, itt egy összefoglaló arról, mi mindent élvezhetünk Andalúziában, a karneváltól a konyháig.

Karnevál Cádizban

A föníciaiak i. e. 1100 körül alapították Cádizt, amely a feltételezések szerint Európa legrégebbi, még ma is álló városa. A tenger által átölelt város manapság az építészeti stílusok bájos keveréke, amely remekül visszaadja gazdag és változatos történelmét.

Aki igazi ízelítőt szeretne kapni Cádizból, annak a karneváli szezonban kell lefoglalnia az oda érvényes repülőjegyét.

A minden év februárjára kiírt ünnepségek alkalmával a város egyetlen hatalmas bulihelyszínné változik.

“A karneváli zene a város minden szegletében hallható, plusz sok helyi készül jelmezekkel, amiket Cádizban tipónak neveznek. Némelyikük igazi műalkotás” – magyarázza Arturo Bernal Bergua, Andalúzia idegenforgalmi, kulturális és sportminisztere. Ezekre a napokra a  cádiziak teljes szívvel rákészülnek; a város leginkább várt szabadidős eseményének és az egyik legötletesebb spanyol karneválnak számít.

A tíznapos ünnepséget idén február 16. és 26. között tartják.  Spanyolország legnagyobb karneváljnak első vasárnapján felvonulás kanyarog végig a város utcáin, miközben tűzijátékokat lőnek fel az égbe, finom ételekből lehet válogatni, a fesztivál ideje alatt pedig egymást érik a versenyek és megállás nélkül táncolnak az emberek.

Ejtőzés a parton

Valószínűleg mindenki látott már fotókat a Costa del Sol és Málaga napfényben úszó strandjairól.

Andalúzia partvonala nyolcszáz kilométer hosszú, de ha letérünk a kitaposott ösvényekről, igazán egyedi és váratlan tájakat találunk.

Az egyik ilyen csoda az El Acantilado del Asperillo, ami Európa legmagasabb dűneszirtje; a csipkézett sziklás szerkezetek tizenkét hektárnyi területen nyúlnak a tengerparton. Hasonlóan figyelemfelkeltő a harminc méter magas és kétszáz méter hosszú Bolonia-dűne. Ez utóbbi a Del Estrecho Természeti Park része, amely a Gibraltári-szoros északi oldalán található, pontosan az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger találkozásánál.

A dűnék mellett akad pár morajló és szépséges vízesés is a régióban. Maro-Cerro Gordóban Spanyolország kevés édesvizű vízesésének egyikét is meglátogathatjuk, amely közvetlenül a tengerbe zuhan, Arrafelé vannak egyébként az ország legkisebb és legrejtettebb strandjai, köztük a Granada Gualchos városában található Rijana, ami körülbelül 250 méter hosszú. Az ország leghosszabbnak tartott strandja sincs messze, bár a huszonnyolc kilométeren elterülő Doñana csak korlátozottan megközelíthető.

Gasztrotúrák

– Spanyolország legdélebbi régiójának gasztronómiáját a kiváló éghajlat, a hosszú napsütéses órák és a tenger közelsége határozza meg. Andalúzia konyhájának megismerésére a legjobb módszer, ha követjük a gasztronómiai útvonalakat, mint például a sokatmondó Almadraba tonhal útvonalat a cádizi partvidéken, a Jabugo sonka útvonalat Huelvában vagy a rizs útvonalat Sevillában – mondja Arturo Bernal Bergua.

Az andalúziai idegenforgalmi hivatal mindegyik útvonalhoz szervez túrákat, amelyeken többet megtudhatunk arról, hogyan készülnek a régió finomságai.

Egyre több olyan helyet találunk a világon, mely kimondottan a gazdag turistákra illetve lakosokra pályázik. Most Andalúzia is csatlakozott ehhez a klubhoz.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

karnevál | Costa del Sol | fesztivál | spanyolország | utazás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A Himalája titkos paradicsomai, melyeket csak vészterhes időkben lehet felfedezni

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram