Close
Harry Pottertől a Trónok harcáig – Forgatási helyek, amikért imádni lehet Írországot

Harry Pottertől a Trónok harcáig – Forgatási helyek, amikért imádni lehet Írországot

Egy séta Írország varázslatos tájain igazi deja vu-érzést kelthet. Hogy miért? Mert szinte biztosan láttuk már a valamelyik mozifilmben. Írország és Észak-Írország ugyanis az elmúlt években igazán népszerű volt a filmesek körében, legyen szó a Csillagok háborújáról vagy éppen a Trónok harcáról.

Niall Gibbons, a Tourism Ireland vezérigazgatója szerint nemcsak a turistákat vonzza mágnesként egy-egy ikonikus helyszín, hanem a helyiek is kifejezetten szeretik, ha a környékükön forgatnak. Ilyenkor a lakosok csak kiülnek az utcára, kávéznak és közben nézik, hogy mi történik körülöttük.

Összegyűjtöttünk néhány ilyen ikonikus helyszínt, ami garantáltan ismerős lesz mindenki számára.

Moher-sziklái

A zord megjelenésű Moher-sziklákat tartják Írország egyik leglátogatottabb helyének, egyben a legnépszerűbb forgatási helyszínnek is. A szikla háromszáz millió évvel ezelőtt alakult ki és igazán inspiráló. Nem csoda, hogy

sellőkről, elveszett városokról, tragikus szerelmekről szóló filmek jeleneteit is forgatták ott.

Az 1987-es A herceg menyasszonya című kultikus fantasy film mellett többek között a Harry Potter és a Főnix Rendje című moziban is láthattuk.

Castle Ward

Az észak-írországi Castle Ward a Trónok harca egyik fontos helyszíne. A sorozat nagy részét Észak-Írországban több helyszínen is forgatták, köztük Dark Hedgesben, a Tollymore Forestben, a Cushendun barlangokban és a Downhill Beachen.

Trinity College

Az ír főváros szívében található a lenyűgöző Trinity College, az ország legrégebbi egyeteme. A gótikus tornyai és fa polcai többek között a Normális emberek című film díszleteként is szolgált.

Curracloe Beach

A Wexford megyében található Curracloe Beach Normandiaként jelent meg az epikus amerikai háborús filmben, a Ryan közlegény megmentésében.

A film első húsz percében zajlik ott a cselekmény, a forgatás pedig nagyjából két hónapig tartott.

Skellig Michael

Skellig Michael egy sziklás sziget Kerry partjainál. Az UNESCO világörökség részeként számon tartott terület a Csillagok háborúja-sorozat Az ébredő Erő mozijában szerepelt.

A helyszínre azonban egyáltalán nem egyszerű eljutni, már-már jedi erő kell hozzá,

hiszen az időjárás rendkívül zord, a hajók pedig csak megfelelő körülmények között közlekednek, így a látogatók jó esetben is csupán néhány órát maradhatnak a szigeten.

Ancient East

Az Ancient East az ír kultúra bölcsője, amely magában foglalja Cavant, Longfordot, Louthot, Meath-t, Monaghant és Westmeath-t, vagyis azt a csodálatos tájat, amely a Vikingek című sorozat forgatásának otthont adott.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

díszlet | forgatás | filmes hely | forgatási hely | írország

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram