Close
Szédítő látvány ez Trónok harcából ismert sziklaszirt a legendás kápolnájával

Szédítő látvány ez Trónok harcából ismert sziklaszirt a legendás kápolnájával

Legendák övezik azt a sziklaszirtet, melyen a népszerű sorozatból jól ismert Daenerys Targaryen kastélya magasodott. A valóságban a vár helyén egy apró kápolna áll, mely a baszk halászok legfontosabb kegyhelye.

A Baszkföld északnyugati részén található Bizkaia régió egyik legvarázslatosabb helye a Bermeo partjainál fekvő San Juan de Gaztelugatxe. Az aprócska, kúp alakú sziget Bilbaótól harmincöt kilométerre található, Bermeo tengerparti városában. Különlegessége a százötven méterrel a tengerszint fölé tornyosuló sziklaszirtje, amelyen Keresztelő Szent Jánosnak szentelt kápolna őrzi a halászok szerencséjét.

A baszk gaztelu-gatxe megközelíthetetlen kastélyt jelent, amely valóban nem érhető el egyszerűen. Az Urdaibai rezervátum mellett található helyet egyedülálló sziklák, piciny szigetek és érintetlen partszakaszok övezik. A szigetet és a rajta álló kis templomot egy kőhíd köti össze a szárazfölddel.

Összesen kétszáznegyvenegy lépcső vezet végül a festői kápolnához, amelynek harangját legendák színesítik.

A hiedelem szerint Szent János egyszer három lépésben jutott el a kegyhelyhez, így az oda látogatóknak a haranglábat háromszor kell megkongatniuk ahhoz, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, kívánságaik pedig valóra váljanak.

A kápolna ikonikus helye a baszk halászoknak, akik rendszeresen felkeresik a szentélyt, hogy útjuk előtt oltalmat nyerjenek. A kápolna belsejében hajótörésből megmenekült matrózok és halászok fogadalmai olvashatók, csónakok makettjei és hajókkal kapcsolatos festmények találhatók.

A világvégi kápolna a filmeseket is megihlette, a Trónok harcá-ban is feltűnt a sziklaszirt, melynek tetején a kápolna helyett a sorozatban egy monumentális kastély magasodott, ahonnan Daenerys Targaryen üzent hadat ellenségeinek.

A szikla tetején álló kápolna viharos évszázadokat élt meg, és a valóságban is csaták, illetve tűzvészek alakították történelmét.

A történészek szerint az első kegyhelyet a 9. században a templomos lovagok építették. Remek elhelyezkedésének köszönhetően stratégiai bázis is volt, fontos szerepet töltött be a 11. századi háborúk során a védekezésben, mígnem a 12. században kolostorrá alakult. 1983-ban tűzvész pusztította, az ezt követő restaurálási munkák eredményeként nyerte el mai arcát.

A San Juan de Gaztelugatxe gyalogosan két úton is elérhető. A rövidebb útvonal nehezített terepet, meredek lejtőket foglal magában, míg a hosszabb távon kiépített úton haladhatnak a kirándulók, miközben páratlan panoráma tárul eléjük. A helyi tengeri és szárazföldi ökoszisztémák védelme érdekében Gaztelugatxét 2013-ban különleges természetvédelmi területnek nyilvánították.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Ezen a nyáron még ingyen léphetsz be az egyik legimádottabb olasz városba
Öt úti cél Európában, amely garantáltan lenyűgözi az építészet szerelmeseit
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom