Harminc év után feloldják a tilalmat: szabadon lehet fotózni Picasso monumentális alkotását

Pablo Picasso majdnem nyolc méter hosszú, a háború borzalmait bemutató festménye, a Guernica 1992-ben érkezett a madridi Reina Sofía Múzeumba, ahol a kezdetektől fogva tilos volt fotózni a képet.

Most azonban, bő három évtizeddel később, a múzeum feloldotta a tilalmat, és a látogatók szeptember 1-je óta már lefotózhatják az 1937-es olajfestményt. A döntés azért is volt időszerű, mert már az egész múzeumban engedélyezett a fényképezés. Továbbra sem szabad azonban a látogatóknak vakut és stabilizáló eszközöket, például állványt vagy szelfibotot használniuk.

A múzeum reméli, hogy a házirend megváltoztatásával elejét veheti a zsúfoltságnak a helyiségben, ahová egyszerre csak hetven látogató mehet be.

Mint a múzeum szóvivője elmondta, egy szelfi mindössze néhány másodperc, így gyorsabban haladhatnak a látogatók, és nem kell megpróbálniuk titokban tartani, hogy fotóznak.

Az évek során a múzeum tett néhány kivételt, például Mick Jaggerrel, akit tavaly sokan bíráltak, miután egy privát látogatás során fotózkodott a festmény előtt.

A nagyszabású fekete-fehér mű körülbelül másfél hónap alatt készült el, és a spanyol polgárháború egyik legszörnyűbb eseményének állít emléket, amikor Németország 1937-ben Francisco Franco tábornokot támogatva bombázta a Baszkföldön található Guernicát és annak lakosságát.

Közel fél évszázaddal a halála után Picasso még mindig tartogat meglepetéseket. Nemrég például egy átfestett képét sikerült rekonstruálni a mesterséges intelligencia segítségével.

(Forrás: Smithsonian Mag, képek: Getty Images)

pablo picasso | Reina Sofía Múzeum | fotó | fotózás | festmény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom