Close
Veszélybe került a népszerű üditő a szudáni konfliktus miatt

Veszélybe került a népszerű üditő a szudáni konfliktus miatt

A szénsavas üdítőitaloktól kezdve az édességeken át a kozmetikumokig rengeteg termék kulcsfontosságú összetevőjét elsősorban Szudánból lehet beszerezni.

Ez pedig nem más, mint a gumiarábikum, amelynek mintegy 70 százaléka az Afrika északi részét kelet-nyugati irányban a Szahara déli szélén átszelő Száhil öv akáciafáiból származik. Szudánban most a területet hadsereg és a félkatonai erők közötti harcok tépázzák.

Míg a kozmetikumokban és például a nyomdai termékekben könnyen helyettesíthető a gumiarábikum, addig a szénsavas italokban nincs alternatívája. Az összetevő porított formában a kóla fontos összetevője, emulgeálószerként és sűrítőanyagként alakítja az italok állagát.

A vállalatok a szudáni konfliktusoktól tartva már korábban elkezdték felhalmozni a készleteket, amelyek jelenleg három-hat hónapra elegendőek. De ha a harcok elhúzódnak, az hatással lehet a boltok üdítőkészleteire is.

A becslések szerint évente mintegy 120 ezer tonna gumiarábikumot termelnek, amelynek értéke körülbelül egymilliárd dollár. Most azonban a szudáni gumiarábikum kereskedelme leállt, és bár más országokból is beszerezhető az alapanyag, a legjobb minőségű Szudánban, Dél-Szudánban és Csádban terem.

A világ leghosszabb gyalogos útja Szudánon és Dél-Szudánon is keresztülvezet, de “békeidőben” sem ajánlott túrázni rajta.

(Forrás: Reuters/Yahoo News, képek: Getty Images)

szudán | kóla | üdítőital | gumiarábikum | üdítő

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram