Divatos az alapvetésnek számító, régi értékekhez visszaterelő fejlesztéseket, ötleteket közösséginek hívni, ám északon ezzel nem csak dobálóznak, rendre praktikus és élhető szokásokat vesznek fel. Koppenhágában most például úgy döntött a városvezetés, hogy "szabadon használható" gyümölcsfákkal, bokrokkal ültetik be a várost. Így az almafa, körtefa, málnabokor sem lesz szokatlan látvány, pláne nem az, hogy a lakók kedvükre szüretelhetnek majd.
Amíg őseink a szupermatket helyett a természetbe "mentek bevásárolni", addig ma már szinte elképzelhetetlen az, hogy a városi életmódba bele tudjuk integrálni a zöldség/gyümölcstermesztést, netán állattartást. Az udvarban nem tojnak tyúkok, a kertbe sem barackot szedni magyünk, hanem végre egy kicsit a levegőn lenni. Sajnálatos, hogy a legtöbb élelmiszert feldolgozott, vagy legalábbis bolti formában vesszük magunkhoz, pedig az egészségünkért is tehetünk annyit, hogy legalább piacra járunk, jól megválogatjuk, hogy mit veszünk magunkhoz.
A nagyvárosi lét rohanásában szinte luxusnak számít a piacra járás, időben és sokszor árfekvésileg is, pedig sokkal jobb, ha magától a termelőtől szerezzük be a friss zöldeket, tojást és azt is tudjuk, hogy milyen gazdaságból jön a húsáru. Egy szó, mint száz, jól tesszük, ha minél inkább próbáljuk kivenni a képletből a szupermarketeket.
Ezen az elven és a közösségteremtés erején elindulva határozott úgy a koppenhágazi városvezetés, hogy a várost hamarosan gyümölcsfákkal és bokrokkal ültetik majd be, hogy ne csak szép legyen a környezet, de az a lakók hasznára is váljék, nem csak levegőtisztítási szempontból. Szerintük a város közös tulajdon, mindenkinek ugyanolyan joga van használni.
A gasztronómiailag élen járó Dánia abban is úttörő, hogy az úgynevezett "nordic cuisine", vagyis a skandináv stílusú konyhaművészet igyekszik minél több helyi alapanyaggal foglalkozni, azokból főzni, amiket erdőkben, réteken, vizekben is megtalálunk.
A faültetési projekten felül számos olyan kezdeményezéssel foglalkoznak, ami a természetet és az ember még közelebb hozza egymáshoz — lehet erre jó fórum maga a táplálkozás is. Megalkottak egy applikációt: a Vild Mad abban segít, hogy egy erdei séta, túra alatt például mik azok a növények, amiket nyugodt szívvel hazavihetünk és belekomponálhatjuk az ebédbe. Gyökerek, termések, virágok, melyekből köreteket, szószokat, szörpöket lehet készíteni. A Noma-ban sem csinálják máshogy, ami világ egyik legjobb és legismertebb étterme.
Nem csak azonosíthatjuk a növényeket, fotók és scanner segítségével, de receptekről is olvashatunk az appon belül.
Termési hónapokra, de alapanyagokra is szűrhetünk vele. Zseniális ötlet, ahogy a gyümölcsfák telepítése is!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash)
koppenhága | gyümölcsfa | egészség | gyümölcs | közössségépítés | Dánia
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!