A hagyma a hazai konyha egyik alapvető eleme, így aztán gyakran kell megküzdenünk azzal a kellemetlen jelenséggel, hogy már az első vágásnál megtelik a szemünk könnyel, miközben csípő érzésünk van.
Az évek során számos módszer látott már napvilágot a könnyezés ellenszereként. Vannak, akik a rágógumira esküsznek, míg mások konkrétan búvárszemüveget öltenek, hogy védekezzenek a felszabaduló aromák ellen. A legújabb trükk azonban tényleg beválhat.
Nincs más dolgunk, minthogy egy falat kenyeret bekapjunk a szánkba, miközben aprítjuk a hagymafélét. A kenyér ugyanis remekül felszívja a hagyma enzimjeit, így megússzuk könnyhullatás nélkül a konyhai feladatot.
Ezért könnyezünk hagymaaprítás közben
A tudósok szerint a hagymafélékben olyan enzimek és savak találhatók, amelyek aprítás közben felszabadulnak, gázt képeznek, ami szembe kerülve irritációt vált ki. Ekkor kezd el könnyezni a szemünk, de kipirosodást, sőt viszkető érzést is tapasztalhatunk.
A legnagyobb irritációt a vörös és a lilahagyma váltja ki, míg a medvehagyma és az újhagyma alacsonyabb kéntartalma miatt nem, vagy csak elvétve okoz kellemetlenséget.
A Roadsteren korábban is osztottunk már meg hasznos konyhai praktikákat, ezekről ebben, ebben és ebben a cikkünkben lehet olvasni.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
prakitika | hagyma | konyhai trükk | hagymaaprítás | tipp
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!