A tragikus sorsú hajó, amiből sziget lett

Az egyik legszokatlanabb látványosság Ausztráliában.

A SS City of Adelaide roncsai a Magnetic Island partjainál, az észak-queenslandi Townsville mellett rostokolnak immáron hosszú-hosszú évtizedek óta.

A sziget körül akadnak még további hajómaradványok, de mind közül talán ez számít a leglátványosabbnak, és mivel a parttól csupán háromszáz méterre található, apálykor könnyedén meg lehet vizsgálni. Az SS City of Adelaide megmaradt darabjai ráadásul közel vannak Ausztrália Nagy-korallzátonyához, azaz a világ egyik legismertebb természeti csodájához.

Szomorú előzmények

A hajó annak idején az Australasian Steam Navigation Company számára épített gőzhajóként indult útjára. Még azelőtt ácsolták össze a skóciai Glasgowban, hogy Ausztrália egységes országként létezett volna. Utasszállítóként szelte a nagy vizeket, kikötött többek között Melbourne-ben, Sydneyben, Honolulun és San Franciscóban. Hosszú évekig szolgált így, majd 1902-ben szénraktár-hajóvá alakították át. Az átalakítását követően a kazánjait eltávolították, vitorlásként pedig kecsesen repülő madárhoz hasonlították – bár ezt a fákkal borított roncsai láttán ma már nehéz elképzelni.

Egy 1912-ben bekövetkezett katasztrófa során lángba borult a raktárába pakolt szénkészlet, ami aztán két teljes napon át égett. Egészen hihetetlen módon a tűz nem pusztította el teljesen.

A tűzvészt követően új tulajdonosa lett; szálláshelyként tervezték újra vízre bocsátani, ám egy öbölbe úsztatás során zátonyra futott. Bár üzleti szempontból egyáltalán nem bizonyult érdekesnek, a helyiek mégis új felhasználási módot találtak rá: öltözőnek alkalmazták a roncs körül úszók, illetve  az oldalán növő osztrigák begyűjtői számára. A nyolcvan méter hosszú hajó az 1920-as években már igazi turistalátványosságnak számított.

A második világháború alatt is kötődött hozzá tragikus esemény: egy kiképzési gyakorlat során valahogy a hátsó felének csapódott egy vadászgép, a balesetben négy katona  (három ausztrál és egy amerikai) vesztette életét. A pilóták egyébként egy Townsville kikötőjére mért összehangolt torpedótámadásban vettek részt 1942-ben.

A hajótest 1971-ben, az Althea ciklon pusztítása következtében újabb jelentős károkat szenvedett, vaskos burkolatának egy része részlegesen összeomlott. Az idő múlásával már egyre kevésbé volt látható a szárazföldről.

Mára mesterséges sziget lett belőle, sokféle növény- és madárvilágnak ad otthont, ezzel együtt Ausztrália egyik legkülönlegesebb és legszokatlanabb látványosságának számít.

Az SS City of Adelaide mintegy hetven kilométerre északra található a híres  Yongala roncsától, a világ egyik legjobb merülőhelyétől. Ez a terület további húsz hajóroncsot tudhat magáénak, amelyek – bár turisztikailag komoly potenciállal rendelkeznek –, nagyrészt kihasználatlanok maradtak. Ma már igyekeznek jobban odafigyelni a roncsok reklámozására és a turizmus fellendítésére. A Magnetic Island körül pihenő roncsok közül több annyira közel van a partokhoz, hogy nem is kell búvárnak lenni ahhoz, hogy közelről láthassuk őket.

Itt megírtuk, mi történik, ha egy hely megszavazza, hogy független országgá váljon? Bougainville esetében semmi. Legalábbis egyelőre.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

sziget | roncs | ausztrália | hajó | SS City of Adelaide

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom