A Spago segítségével összegyűjtöttünk hét olyan érdekességet, amit csak kevesen tudnak az ilyenkor hagyományosan készülő pulykáról.
1. Az ünnep onnan származik, hogy a lakosok a betakarítások után hálát adtak Istennek, amiért jó terménnyel áldotta meg őket. Ez egy mai napig tartó hagyomány lett: minden november negyedik csütörtökén hálát adnak egy bőséges lakoma keretein belül, nemcsak a terményért, de
minden egyéb másért, amiért az elmúlt évben hálásak lehetnek.
2. A rendszeres megemlékezést egyébként Franklin D. Roosevelt vezette be és az amerikaiak számára a karácsony mellett az év egyik legkedveltebb ünnepének számít.
3. A nevezetes hálaadási csütörtök egyébként munkaszüneti nap, amely után üzleti akciók és kedvezmények várják az amerikaiakat, illetve ekkor veszi kezdetét a karácsonyra való felkészülés is.
4. A hálaadás alkalmával a család minden tagja, még a távolabb élők is hazautaznak, hogy egybegyűljenek és együtt elfogyasszák a már jól bevált tradicionális finomságokat. Egyik legnépszerűbb mind közül a pulyka, amely mára már annyira kulcsfontosságú eleme a hálaadásnak, hogy egyesek Pulyka napként is hivatkoznak erre az ünnepélyre. A közkedvelt fogás egy aranybarnára sült, szaftos húsú pulykát tartalmaz, amelyhez
híres áfonyaszósz és töltelék is párosul, mindezt krumplipüré és zöldbab kíséretében tálalják.
Desszertek között pedig a sütőtök pite éli fénykorát ebben az időszakban.
5. A pulyka egyébként csak a 19. század fordulóján vált divatos hálaadási étellé.
6. Népszerűségét több okra is vissza lehet vezetni. Először is ebben az időszakban temérdek pulyka állt az amerikaiak rendelkezésére, a kontinens nagy részén bárhol megtalálhatóak voltak, másodszor a pulykák egy családi gazdálkodásban is mindig fellelhetőek, így bármikor könnyedén levághatták őket. A pulykákból a húsukon túl egyéb haszna a gazdáknak amúgy sem származott, hiszen nem termeltek sem tejet, sem tojást. Harmadszor pedig a pulykák óriási mérete tökéletesen megfelelt akár
egy nagy család bőséges ellátásához is.
7. Magyarországon a hálaadás nem annyira jelentős ünnep, mint az utána következő karácsonyi időszak, egy izgalmas pulykás ételnek éppen annyira helye van a hazai ünnepi asztalokon, mint a tengerentúli hálaadásnapi partikon.
(Fotók: Spago és Getty)
pulyka | hálaadás | érdekességek
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!