Hét érdekesség a hálaadási pulykáról

A Spago segítségével összegyűjtöttünk hét olyan érdekességet, amit csak kevesen tudnak az ilyenkor hagyományosan készülő pulykáról.

1. Az ünnep onnan származik, hogy a lakosok a betakarítások után hálát adtak Istennek, amiért jó terménnyel áldotta meg őket. Ez egy mai napig tartó hagyomány lett: minden november negyedik csütörtökén hálát adnak egy bőséges lakoma keretein belül, nemcsak a terményért, de

minden egyéb másért, amiért az elmúlt évben hálásak lehetnek.

2. A rendszeres megemlékezést egyébként Franklin D. Roosevelt vezette be és az amerikaiak számára a karácsony mellett az év egyik legkedveltebb ünnepének számít.

3. A nevezetes hálaadási csütörtök egyébként munkaszüneti nap, amely után üzleti akciók és kedvezmények várják az amerikaiakat, illetve ekkor veszi kezdetét a karácsonyra való felkészülés is.

4. A hálaadás alkalmával a család minden tagja, még a távolabb élők is hazautaznak, hogy egybegyűljenek és együtt elfogyasszák a már jól bevált tradicionális finomságokat. Egyik legnépszerűbb mind közül a pulyka, amely mára már annyira kulcsfontosságú eleme a hálaadásnak, hogy egyesek Pulyka napként is hivatkoznak erre az ünnepélyre. A közkedvelt fogás egy aranybarnára sült, szaftos húsú pulykát tartalmaz, amelyhez

híres áfonyaszósz és töltelék is párosul, mindezt krumplipüré és zöldbab kíséretében tálalják.

Desszertek között pedig a sütőtök pite éli fénykorát ebben az időszakban.

5. A pulyka egyébként csak a 19. század fordulóján vált divatos hálaadási étellé.

6. Népszerűségét több okra is vissza lehet vezetni. Először is ebben az időszakban temérdek pulyka állt az amerikaiak rendelkezésére, a kontinens nagy részén bárhol megtalálhatóak voltak, másodszor a pulykák egy családi gazdálkodásban is mindig fellelhetőek, így bármikor könnyedén levághatták őket. A pulykákból a húsukon túl egyéb haszna a gazdáknak amúgy sem származott, hiszen nem termeltek sem tejet, sem tojást. Harmadszor pedig a pulykák óriási mérete tökéletesen megfelelt akár

egy nagy család bőséges ellátásához is.

7. Magyarországon a hálaadás nem annyira jelentős ünnep, mint az utána következő karácsonyi időszak, egy izgalmas pulykás ételnek éppen annyira helye van a hazai ünnepi asztalokon, mint a tengerentúli hálaadásnapi partikon.

(Fotók: Spago és Getty)

pulyka | hálaadás | érdekességek

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom