Annyi a halálos baleset, hogy több népszerű turistalátványosságnál is betilthatják a szelfizést

A szelfik halálosabbak, mint a cápatámadások. Ez derül ki egy friss tanulmányból, ami az elmúlt tizenhárom évben bekövetkezett közel négyszáz halálesetet okozó szelfit vizsgálta. 

A múlt hónapban felborult egy gondola Velencében, mert egy csoportnyi turista nem volt hajlandó abbahagyni a szelfizést, hogy elfoglalják a helyüket. Közvetlenül a baleset előtt a gondolás megkérte a csoportot, hogy ne mozogjanak, amíg egy manővert hajt végre egy alacsony híd alatt. Az eset során szerencsére senki sem sérült meg.

Emlékezetes, hogy decemberben egy huszonnégy éves nő tragikusan életét vesztette, miközben megpróbált szelfit készíteni az indiai Prabalgad erőd szélén. A nő a hatvan méter mély szurdokba zuhant. A tavalyi Tour de France során egy néző az elhaladó versenyzőkkel próbált szelfit lőni, de elkapta egy amerikai kerékpáros kormányát,

így tömegbalesetet okozott, amiben húsz kerékpáros volt érintett.

A tökéletes szelfi elkészítése és a közösségi médiában történő posztolása extrém kockázatos vállalkozás lehet a turisták számára, amelyek tragikus eseményekhez vezethetnek. Ilyen például a sziklákról történő halálos zuhanás, a vonat- és egyéb közúti balesetek, a vadon élő állatokkal történő váratlan találkozás és a vízbefulladás.

A statisztikai adatok szerint 2008 és 2021 között világszerte háromszázhetvenkilenc, szelfivel  kapcsolatos haláleset történt. Az áldozatok átlagéletkora 24,4 év volt. A nők nagyobb valószínűséggel szenvedtek halálos sérülést a magasból való esések és az állatokkal való találkozások során, míg a férfiak többen haltak meg közlekedési balesetben. A legtöbb halálos szelfi Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban történt. Ugyanakkor a valóságban ennél jóval több halálesetért lehetnek felelősek a szelfik, mivel azok nem szerepelnek a konkrét halálokok között az esetek többségében.

Nem csoda tehát, hogy egyre több helyen tiltják be, illetve büntetik a szelfizést.

Élen jár a rendelkezésben az észak-olaszországi Portofino, ahol a város egyes, túlzsúfolt, szűk utcáin tiltották be a szelfizést. A japán JR West Railway Company a szelfibotokat tiltotta be a vágányokon, hogy megakadályozzák a sínekre zuhanást és a felsővezetékek okozta áramütéseket. A spanyolországi Pamplonában a hagyományosan minden évben megtartandó bikafuttatáson tilos a szelfik készítése, a Tahoe tónál pedig a medvékkel nem szabad fotózkodni.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

halál | baleset | szelfi

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom