Változatos ízek, vitamindús alapanyagok. A smoothie-kkal tökéletesen indulhat minden komor téli reggel!
A tápláló reggeli jó kezdetet nyújt a napnak, egy vitamindús uzsonna pedig lendületet adhat a fárasztó munkanap végén. Télen talán kihívásnak tűnik, hogy átütő ízvilágú és vitaminokban, antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasszunk, a smoothie-k azonban jolly jokernek számítanak. Csak néhány gyümölcs, egy kevés növényi tej, és édesítőszer vagy méz szükséges hozzá, és máris kész az alap turmix, amit fűszerekkel még tovább lehet gazdagítani.
Összeállításunkban három olyan turmixot mutatunk, amelyben garantáltan nem lehet csalódni.
Kumkvat-mangó smoothie
Hozzávalók:
- 30 kis kumkvat
- 1 mangó, meghámozva és apróra vágva
- 1 evőkanál natúr joghurt
- ¾ csésze mandulatej
- 5-6 jégkocka
- 1 evőkanál méz
- ¼ teáskanál vaníliaaroma
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál szerecsendió
Elkészítés:
- A kumkvatokat kettévágjuk, eltávolítjuk a magokat.
- Minden hozzávalót a turmixgépbe tesszük, és homogén állagúra pürésítjük.
- Azonnal tálaljuk, fahéjjal megszórva kínáljuk!
Avokádó-kivi smoothie
Hozzávalók:
- 1/2 tökéletesen érett, nagy avokádó
- 2 kivi
- 1 evőkanál frissen facsart limelé
- 1/2 dl növényi tej
- 1-2 evőkanál méz ízlés szerint
- 2-3 jégkocka
Elkészítés:
- A turmixgép aljára öntjük a növényi tejet, rádobjuk a jégkockákat, majd a gyümölcsöket.
- Alacsony sebességről egyre nagyobb sebességre állítjuk a turmixgépet, míg a végeredmény rendkívül krémes állagú nem lesz.
- Pohárba adagolva fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle smoothie bowlt is, ekkor egy öblösebb tálba öntsük, majd friss, apróra vágott gyümölcsökkel, olajosmagvakkal, zabpehellyel díszítsük!
Cékla-alma smoothie
Hozzávalók:
- 1 párolt répa
- 1 közepes alma megpucolva, kimagozva, kockára vágva
- 5 g friss gyömbér
- 0,5 citrom
- egy marék jégkocka
Elkészítés:
- Helyezzük az összes hozzávalót a turmixgépbe, és az előző recepthez hasonlóan lassú sebességről növeljük az eszköz teljesítményét!
- Pürésítsük nagyjából egy percig, majd pohárba öntve azonnal fogyasszuk!
Téli finomságok
Egy tartalmas leves, egy friss, teljes értékű főétel és egy értékes tápanyagokban gazdag desszert segítségével nemcsak jól lakhatunk, de egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a legütősebb téli levesekkel, pár kattintással házhoz is rendelhetjük. Egyébként flexitárius britek milliói tervezik azt, hogy idén több húsmentes ételt fogyasztanak annak érdekében, hogy elősegítsék a fenntarthatóságot és csökkentsék ökológiai lábnyomukat.
(Fotók: Getty Images)
tél | recept | egészség | vega | gyümölcs | smmothie
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!