Három jegeskávé, amit otthon is elkészíthetsz

A jegeskávé készítésének művészete van, rituáléja, amely alkalmazkodik aktuális hangulatunkhoz. Van azonban néhány aranyszabály, amit érdemes megfogadni és néhány tuti recept, amivel nem lehet melléfogni.

Hogyan kezdjünk neki?

A jegeskávé elkészítésének alapja a kiváló minőségű alapanyag, a kávé. Az erősebb ízvilágra vágyók sötét pörkölésűt válasszanak, szintén számukra ajánlott az instant kávé is, amely domináns aromákat garantál. Érdemes azonban rövid eszpresszót használni, hiszen az jégre öntve gyorsan le tud hűlni.

Mindemellett azonban fontos az is, hogy milyen jeget használunk. A zúzott jég ideális választás lehet, de a háztartásokban általában közepes méretű jégkockák lelhetők fel, amelyek ugyanúgy megfelelő alapanyagot szolgáltathatnak. Ha nagy jégdarabokat használunk, lassabban olvadnak meg, így hosszabban kortyolgathatjuk jegeskávénkat. Ezt akkor ajánlott választani, ha szabadtéren, kifejezetten nagy kánikulában fogyasztanánk.

A jeges kávé elkészítése

Első lépés: Főzünk egy erős eszpresszót. Egy magas falú pohárba jeget halmozunk, ráöntjük a kávét, keverünk hozzá ízlésünk szerint 1-2 evőkanál cukorszirupot és felöntjük a számunkra legideálisabb tejfélével.

Ez az alaprecept azonban számos módon továbbfejleszthető, a kávéba tehetünk menta, vanília vagy kókuszaromát, készíthetjük növényi tejből, mehet bele cukrozott sűrített tej, vanília fagylalt, mogyorókrém, kakaós tej, csokoládészirup vagy akár kávélikőr is.

A karamellás macchiato

Egy pohárba jeget halmozunk, ráöntünk egy evőkanál cukorszirupot, majd mehet rá a kávé és a tej is. A jegeskávé tetejére nyomjunk egy jókora adag karamellszirupot és élvezzük frissítő finomságot!

Vaníliás jegeskávé

Cukorszirupot készítünk, de adunk bele vaníliaromát is. Az alap jegeskávé elkészítése során ezzel édesítjük az italunkat.

Jeges mokka

Ennek fő összetevője a kakaópor. A cukorszirup elkészítése során egy evőkanál kakaót is a vízhez és a kristálycukorhoz kell kevernünk, amikor minden összetevő felolvadt, már készíthetjük is az alap jegeskávénkat, amelyhez ezt a különleges kakaós-cukorszirupot adjuk hozzá édesítőként.

TikTok-trendként indult, és mára az egész internetet felrobbantotta a dalgona kávé, amelynek minden kortya annak ellenére kelt hétköznapi luxusérzést, hogy az égvilágon semmilyen különleges alapanyag nem szükséges hozzá.

(Fotók: Getty Images)

recept | ital | gasztronómia | kávé | jeges kávé

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom