A jegeskávé készítésének művészete van, rituáléja, amely alkalmazkodik aktuális hangulatunkhoz. Van azonban néhány aranyszabály, amit érdemes megfogadni és néhány tuti recept, amivel nem lehet melléfogni.
Hogyan kezdjünk neki?
A jegeskávé elkészítésének alapja a kiváló minőségű alapanyag, a kávé. Az erősebb ízvilágra vágyók sötét pörkölésűt válasszanak, szintén számukra ajánlott az instant kávé is, amely domináns aromákat garantál. Érdemes azonban rövid eszpresszót használni, hiszen az jégre öntve gyorsan le tud hűlni.
Mindemellett azonban fontos az is, hogy milyen jeget használunk. A zúzott jég ideális választás lehet, de a háztartásokban általában közepes méretű jégkockák lelhetők fel, amelyek ugyanúgy megfelelő alapanyagot szolgáltathatnak. Ha nagy jégdarabokat használunk, lassabban olvadnak meg, így hosszabban kortyolgathatjuk jegeskávénkat. Ezt akkor ajánlott választani, ha szabadtéren, kifejezetten nagy kánikulában fogyasztanánk.
A jeges kávé elkészítése
Első lépés: Főzünk egy erős eszpresszót. Egy magas falú pohárba jeget halmozunk, ráöntjük a kávét, keverünk hozzá ízlésünk szerint 1-2 evőkanál cukorszirupot és felöntjük a számunkra legideálisabb tejfélével.
Ez az alaprecept azonban számos módon továbbfejleszthető, a kávéba tehetünk menta, vanília vagy kókuszaromát, készíthetjük növényi tejből, mehet bele cukrozott sűrített tej, vanília fagylalt, mogyorókrém, kakaós tej, csokoládészirup vagy akár kávélikőr is.
A karamellás macchiato
Egy pohárba jeget halmozunk, ráöntünk egy evőkanál cukorszirupot, majd mehet rá a kávé és a tej is. A jegeskávé tetejére nyomjunk egy jókora adag karamellszirupot és élvezzük frissítő finomságot!
Vaníliás jegeskávé
Cukorszirupot készítünk, de adunk bele vaníliaromát is. Az alap jegeskávé elkészítése során ezzel édesítjük az italunkat.
Jeges mokka
Ennek fő összetevője a kakaópor. A cukorszirup elkészítése során egy evőkanál kakaót is a vízhez és a kristálycukorhoz kell kevernünk, amikor minden összetevő felolvadt, már készíthetjük is az alap jegeskávénkat, amelyhez ezt a különleges kakaós-cukorszirupot adjuk hozzá édesítőként.
TikTok-trendként indult, és mára az egész internetet felrobbantotta a dalgona kávé, amelynek minden kortya annak ellenére kelt hétköznapi luxusérzést, hogy az égvilágon semmilyen különleges alapanyag nem szükséges hozzá.
(Fotók: Getty Images)
ital | kávé | gasztronómia | jeges kávé | receptIlyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!