Close
Íme három ok, amiért fel kell fedezni Dél-Amerikát

Íme három ok, amiért fel kell fedezni Dél-Amerikát

Egy színes kisváros, amely költők és művészek ihletőhelye, egy mítikus út, melyet Che Guevara is végigjárt, és Argentína legmagasabb hegycsúcsa, amely a légköri viszonyok miatt még a hivatalos adatoknál is nagyobb.

Valparaiso

A színek, a kábelek és az élet élvezetének gyűjtőhelye. Legjobb, ha mindenre felkészülünk, mielőtt belemerülünk a városba. Nem hiába választotta lakhelyéül számos író és művész, mert a girbe-gurba, színes utcákon kóborolni több mint inspiráló. Valparaisóban sétálgatni egy edzéssel is felér: összesen huszonegy dombja van. Azért vannak tele liftekkel a vár utcái, mert szinte lehetetlen gyalog megmászni a meredek utcákat, és ezek az ősrégi felvonók valóban festői látványt nyújtanak a városban. Valpraisóban tényleg nem nehéz elveszíteni a fejünket, mert a színes utcák megbabonáznak, és nem törődve a veszéllyel, könnyen el lehet feledkezni mindenről.

De talán épp ez a varázsa helynek.

Könnyedén meg tudunk feledkezni a problémákról, miközben egy pohár chilei borral ücsörgünk, és élvezzük a bohém, tarka-barka világot magunk körül.

Ruta 40

Ez az az út, ahol az ember magába szívhatja Dél-Amerika lelkét, és amely kinyitja a szívét. Az út, ahol Che Guevara és barátja több ezer kilométeren át csak azon törte a fejét, hogy hol fognak vacsorázni, vagy hol hajtják nyugovóra a fejüket. Ezen az úton született Az egy motoros naplója című klasszikus, ami szinte minden kalandornak kötelező olvasmány. Az Argentínát átszelő 40-es főutat gyakran hívják mítikus útnak is. És valóban az. Ha úgy gondolod, hogy már mindent láttál az életből, szép halkan felhívjuk a figyelmed erre a különleges kalandra. Ahogy Che Guevara is élete legnagyobb kalandját élte át a La Cuarantán, és más ember lett az út végére, biztosra veheted, hogy hasonló történik veled is.

Az Andok havas csúcsai kísérik utadat, ha északról, a bolíviai határtól haladsz dél felé. Végül szó szerint a világ végére érsz. Patagónia legfenségesebb hegycsúcsai köszönnek rád utad végén: a Cerro Torre és a Fitz Roy. Ezen az úton legendák nyomában tekersz, vagy nyomod a gázpedált, és mire elérsz a világ végére, egy másik énedet ismered meg.

És mindvégig a földkerekség legszebb panorámáját csodálod.

A 40-es főútvonalat 1935-ben kezdték el építeni Argentína tengelyében. Az egyik legikonikusabb út ötezer kilométeren át halad észak-dél irányban, összesen tizennyolc hatalmas folyót keresztez, az Andok huszonhét hágóján megy át, húsz nemzeti parkot és tizenegy megyét (Santa Cruz, Chubut, Río Negro, Neuquén, Mendoza, San Juan, La Rioja, Catamarca, Tucumán, Salta és Jujuy) érint.

Aconcagua

A Cerro Aconcagua Amerika legmagasabb csúcsaként Argentína közepén áll, a Cordillera-hegység legmagasabb pontja. Csak Ázsiában, a Himalájában vannak komolyabb csúcsok nála. Határait északon és keleten a Valle de las Vacas, nyugaton és délen a Valle des Horcones Inferior jelentik. Nevének eredete nem teljesen tisztázott: valószínűleg az arauka Aconca-Hue, vagy a kecsua Ackon Cahuak szavakból jön, melyek jelentése szikla őrszem.

Az Aconcagua magasságához a légköri viszonyok miatt a helyiek is hozzáadnak ötszáz métert, de ez nem azt jelenti, hogy ennyivel magasabb, hanem hogy ha hétezer méteren vagyunk, az akklimatizációs (magassághoz való alkalmazkodás) szempontból valójában hétezer-ötszáz méternek számít.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Molnár Anikó)

színes házak | Aconcagua | Valparaíso | ajánló | hegy

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram