Close
Használjon bababarát falfestéket az egészség érdekében

Használjon bababarát falfestéket az egészség érdekében

Sokan vágnak bele a gyerekszoba felújításába, ez az első teendők egyike a babavárás időszakában. Mindenből a legszebbet, a legjobbat akarjuk neki, így a babaszoba festésére is kiemelt figyelmet fordítunk, ehhez nyújtanak ideális megoldást a bababarát festékek.

Napjainkban divatos elfoglaltság a kopott, régi vagy megunt bútorok, játékok átfestése is, sokan rendezik be ilyenekkel a baba- és gyerekbirodalmakat. Ehhez is léteznek már különféle felületre alkalmas környezetbarát, egészséges festékek.

Hogyan válasszunk bababarát festéket?

Bababarát festéknek azokat a festékeket nevezik, amelyek egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmaznak, valamint nem oldódik ki belőlük semmilyen káros anyag.

Ma már sok gyártó odafigyel a festékek összetételére, a vásárlói igényeket figyelembe véve készít olyan fal-, bútor- és kültéri festékeket, amelyek nyugodtan használhatók kisgyerekek közelében is. Ezek a festékek nem tartalmaznak az egészséget veszélyeztető – kiütéseket, légzési zavarokat, szervi problémákat okozó – oldószereket, nehézfémsókat, tartósítószereket, színezőanyagokat. Nemcsak a káros anyagok kioldódása, hanem a kipárolgásuk is veszélyes lehet.

Gyerekbútorok festése esetén is oda kell figyeli a felhasználni kívánt festék összetételére, tulajdonságaira, ugyanis előfordulhat, hogy egy kisgyerek nyalogatja, megrágja, kapirgálja a bútorokat, így a festékszemcsék a bőrre, a nyálkahártyára vagy lenyelés esetén a gyomorba jutnak. A gyerekszobai, valamint kültéri játszótéri festékekkel szembeni követelmény a nyálállóság.

Igyekezzünk minél természetesebb összetételű, páraáteresztő és tartós festékeket választani a gyerekszobába.

Teendők a babaszoba kialakításakor, felújításakor

Lehetőleg semmit ne hagyjunk az utolsó pillanatra, legfőképp a festéssel, ragasztással járó munkákat ne. A festékeknek nemcsak kellő száradási időt kell hagyni, de jól át is kell szellőztetni a felújított helyiségeket annak érdekében, hogy a festék káros anyagai maradéktalanul elillanjanak. Egyes festékek felhordás után akár fél évig is párologtatják a káros anyagokat, így mindig körültekintően válasszuk ki, mi kerüljön a gyerekszobába.

Ha kiválasztottuk a megfelelő melegpadlót a gyerekszobába, és ragasztani szükséges, hagyjunk elegendő időt a száradásnak.

Milyen festék-összetevőket ajánlott kerülni?

A beltéri helyiségekben elsősorban a levegő lehet egészségkárosító hatású festés után. A latex- és olajalapú festékek egészségre káros, illékony szerves vegyületeket tartalmaznak. Ezeket lehetőleg kerülni kell a babaszobák festésénél.

Az összefoglalóan VOC elnevezésű szénhidrogén-származékokat tartalmazó festékek is károsak az egészségre, ezek ugyanis a napsugárzás hatására lépnek reakcióba az ártalmas nitrogén-oxidokkal. A VOC értéket kötelező feltüntetni a festékeken.

Érdemes modern, dörzsölésálló kerámia falfestékeket választani, amelyek VOC-értéke alacsony, és még praktikus is a maszatos mancsok mellé a lakás bármely helyiségében.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

5+1 szuper játék, amivel visszarepülhetsz a gyerekkorodba!

Egészségbiztosítás tippek – segítség a választásban

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram