Elképesztő összegért vette meg valaki a világon fellelhető legrégibb konyakot

Egy rendkívül ritka, kétszázötvennyolc esztendős francia konyakért fizetett hatalmas pénzt egy ázsiai gyűjtő.

Az 1762-ből származó palack az 1755-ben alapított Maison Gautier szeszfőzde terméke: a különleges ital a világtörténelem egyik legkorábbi megőrződött konyakja, és a legrégebbi, amelyet valaha árverésre bocsátottak.

Az aukciót a patinás londoni Sotheby's vezényelte, és a palackért végül 146 ezer dollárt, azaz 46 millió forintot csengetett ki új tulajdonosa.

Igazi exkluzív vételnek számít tehát, hiszen a ritka konyakból csupán három palack létezik a világon. Rajta van még az eredeti címke, ráadásul generációkon keresztül ugyannak a családnak a birtokában pihent.

A másik két palack közül a petite soeurt (azaz a kishúgot) a Gautier Dél-Franciaországban lévő múzeumában, Cognacban őrzik, a petit frére (kisöccs) pedig 2014-ben egy New York-i aukción került új tulajdonoshoz. A három palack többek között azért számít ennyire értékesnek, mert még a 19. századi nagy filoxéra-pusztítás előtti időkben készültek. Az Amerikából érkező kártevő akkor szinte teljesen elpusztította Európa szőlőkultúráját.

Jonny Fowle szeszszakértő véleménye szerint a rendkívül magas alkoholtartalmú konyaknak valószínűleg még mindig jó íze van.

Ez is érdekelhet:

Eljött a váltás ideje, ha még mindig öblös pohárból kortyolod a konyakod

A Hennessy egyik szakértője elárulta, milyen alakú pohárból érdemes fogyasztani a leghíresebb brandyfajtát, ha az ital minden elemét szeretnénk alaposan kiélvezni.

(Forrás: CNN, fotó: Sotheby's)

legrégebbi | árverés | francia | szesz | legdrágább

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom