Egyszerűen semmi nem akadályozza meg a turistákat, hogy belépjenek erre a tiltott területre

Hawaii híres Haiku-lépcsőjét, mely a Ko'olau hegyre vezet festői kilátást nyújtva, valójában már 1987-ben lezárták a látogatók ezelőtt.

Ez azonban nem tarotta vissza a túrázókat, ezért 2021-ben úgy döntöttek, egyszerűen elbontják a lépcsőt. Jelenleg ennek a munkálatai zajlanak, de még ez sem elég ahhoz, hogy megállítsa a kirándulókat, sőt.

A híres lépcső, amelyet a második világháború alatt épített az amerikai haditengerészet, továbbra is kedvelt úti cél, bár tilos felmenni rá. Április 23-án öt például embert letartóztattak, akik ellen birtokháborítás miatt vádat is emeltek. Emellett április 20-án és 21-én hatvan figyelmeztetést adtak ki, nyolc birtokháborítást állapítottak meg, és huszonöt parkolási bírságot szabtak ki.

A lépcsőt Stairway to heaven azaz a Mennyország lépcsőjeként is emlegetik, mert a vége néha eltűnik a hegyoldalt övező ködben. Aki felér a körülbelül 850 méteres magasságba, annak páratlan panorámában lehet része.

Mivel azonban nem vezetnek ide nyilvános utak, a kilátásra vágyóknak magánterületen kellett keresztülvágniuk. A közösségi oldalakon találni is olyan videókat, amelyek útba igazítják az embert.

Az újra fellángolt érdeklődés annak köszönhető, hogy a hatóságok a hónap elején bejelentették, április 22-én kezdik a bontást. Az elmúlt hetekben így sokan ki akarták használni az „utolsó esélyt”, hogy egy pillantást vessenek a helyszínre. Pedig most már ráadásul különösen veszélyes is a séta, mert gépek dolgoznak, miközben helikopter szállítja el a lekerülő, egyenként kétszáztíz méter hosszú lépcsődarabokat. Azt még nem döntötték el, hogy hová kerül a lépcső, de egy helyi turisztikai látványosság, a Kualoa farm érdeklődik iránta.

Ezen kívül is vannak még tiltott helyek a világon, köztük olyanok is, ahová tényleg nem léphet be egyszerű halandó.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

tilalom | elbontás | hawaii | haiku lépcső | Ko'olau

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom