Ezért nem mindegy, hogyan fogyasztod a tojást: így befolyásolhatja az egészségedet

A reggelik kedvence örök vitatéma a szakértők és az egészségügyi guruk között, mivel a tojással és a koleszterinnel kapcsolatban ellentmondásosak a bizonyítékok és a tanácsok.

Egy táplálkozási szakértő azt állítja, megfejtette a "titkot": a fehérjével teli étel nem is olyan egészségtelen, mint gondolnánk – attól függően, hogyan készítjük el.

Dr. Kellyann Petrucci pennsylvaniai természetgyógyász és táplálkozási tanácsadó elmondta, hogy a tojás rengeteg tápanyagot rejt; Riboflavint, vasat, cint, foszfort, folsavat, kolint és számos különböző vitamint. – A kolin (egy makrotápanyag) segít az erős, rugalmas sejtmembránok felépítésében és kritikus szerepet játszik a metilációban (a gének "be-" és "kikapcsolásának" folyamatában) is – árulta el Petrucci. A magas kolinbevitel segíthet megelőzni a depressziót, a memóriavesztést és a szorongást. És ami még jobb, a tojás nem befolyásolja jelentősen a koleszterinszintet – a szakember állítása szerint. Plusz, amennyiben a tojás mégis változtat a koleszterinszinten, a tanulmányok arra utalnak, hogy azt jó irányban teszi.

A legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy a szervezetünkben már meglévő koleszterint nem feltétlenül módosítja a táplálékkal bevitt koleszterin. A Healthline szerint egyes kutatások – amelyek a tojásos és tojástól mentes ételeket hasonlították össze –, nem mutattak különbséget a koleszterinszintre, vagy a "jó" és "rossz" koleszterin arányára gyakorolt hatást tekintve. Más tanulmányok azonban a tojást a szívbetegségek fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, ezért "mértékletes" fogyasztásra ösztönöznek.

Mielőtt nyomban összeütnénk egy nyolctojásos rántottát, Petrucci figyelmeztetett, hogy a hagyományos tojásos párosítások – például a kolbász és a szalonna – a magas telített zsír- és nátriumtartalom miatt egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A Mayo Clinic szerint ezek a tételek, valamint a tükörtojás sütéséhez használt sütőolaj vagy vaj, nagyobb kárt okozhatnak, mint maga a tojás. Ehelyett Petrucci azt ajánlja, hogy a tojást fűvel táplált, legelőn nevelt tehenektől származó vajban vagy ghíben (tisztított vajban) készítsük el.

A szakértők jelenleg azt javasolják, hogy egy egészséges felnőtt legfeljebb heti hét darab tojást iktasson az étrendjébe, de ez az iránymutatás hamarosan változhat.

Jerlyn Jones dietetikus még ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tojás "egy igazi tápanyag-erőmű". – Tele van fehérje-vitaminokkal, mint az A-, D- és E-vitamin, valamint antioxidánsokkal – magyarázta Jones, aki a változatos étrend mellett érvel. – Jót tesz a szemnek és a szívnek. Szóval ne hagyjuk ki.

A világon mindenhol megadják a módját a nap legfontosabb étkezésének, azaz a reggelinek. Összegyűjtöttük a nemzetközi gasztronómia legütősebb villásreggelijeit, amelyek inspirációként is szolgálhatnak a karanténkonyhához.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

egészség | fogyasztás | tipp | reggeli | helyes

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Ilyen könnyen még nem jártuk be a világot – Megkóstoltuk a Leo Bistro "illatos" koktéljait

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram