Az innovatív gondolkodás és a kreatív energiák kihasználása olyan tulajdonság, amely a művészi élet esszenciájának tekinthető. Nincs ez másként a cukrászmesterekkel sem, akik a lehető legkülönbözőbb helyen találják meg személyes inspirációjukat. Marie Troitskaia például a híres építészek remekeiből merít.
A fiatal, moszkvai születésű Marie Troitskaia eredeti szakmája szerint okleveles építész, diplomáit pedig az orosz fővárosban és Párizsban szerezte. 2012-ben azonban egy hirtelen döntéstől vezérelve elhatározta, hogy pályát vált, és cukrásznak áll. Desszertjeivel el kívánt rugaszkodni minden konvenciótól, így született meg a koncepció, hogy építészeti remekművekből merítsen az ultramodern süteményeinek megalkotásakor.
A sütemények tökéletesen ötvözik Maria Troitskaia két szenvedélyét. Egy interjújában úgy fogalmazott: "Számomra a tészta művészeti alapanyag. Minden torta elkészítése előtt vázlatokat, 3D-s terveket készítek, minden részletet gondosan megtervezek archiCAD-ben, hogy még jobban ötvözni tudjam életem két fő elemét, az építészetet és a cukrászatot. Ennek a két teljesen különböző szakmának köszönhetően alkothattam meg a saját desszertstílusomat". Ennek tökéletes példája a legbonyolultabb desszertje, mely a párizsi Pompidou kulturális központ pontos és ehető másolata, 1:500 méretarányban. A tortát egy párizsi építészeti iskolával közösen készítették.
A mestercukrász alkotásaiban számos más alkotó is visszaköszön, így Le Corbusier autodidakta francia építész és teoretikus egyszerű geometriája, vagy Ando Tadao szintén autodidakta alkotó jellegzetes betonhasználata.
Ráadásul az általa megálmodott desszertek nemcsak a híres építészek stílusát értelmezik újra, hanem hűen tükrözik hazájuk ízvilágát is.
Például az Alvar Aalto által inspirált desszert a finn konyhára jellemző alapanyagokat, az áfonyát és a tejszínt használja fel, míg az Ando Tadao desszert esetében a japán ízeket, a juzut, a fekete szezámot és a matchát alkalmazta.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Marie Troitskaia, Frank Gehry Cake)
kortárs építészet | ultramodern | gasztronómia | torta | építészet | desszert
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!