Hogy kerül a Hold egy angol templomba?

Museum of the Moon – ezen a néven fut Luke Jerram egyedülálló installációja, mely mindig máshol bukkan fel, de akárhol megjelenik, csodájára járnak, és élményszámba megy már csak a puszta valója is. Egy hét méter átmérőjű, belülről megvilágított felfújható gömbről beszélünk, amit különböző kontextusokba helyez a művész. Ez a gömb pedig nem más, mint a Hold. 

Mi emberek, nem hiába gondoljuk misztikusnak és varázserejűnek a Holdat. Időmérő eszköz, naptár, isten, égitest, fényforrás, éjjeli lámpás szerepeit tölti be, rettenetesen távol van, és mégis néha olyan, mintha itt lenne a szomszédban. Fázisai nem csak a Föld vizeinek aktivitását, a civilizáció egészét, sőt, még a nők szervezetét is befolyásolják. Számos mítosz, vers, dal, film született róla, tényleg kifogyhatatlan inspirációs forrás.

Jerram bristoli tanulmányai alatt ismerkedett meg közelebbről a Holddal, miközben mindennap figyelte az Avon folyó változásait. Két projektje is épít az ottani tapasztalatokra: a Tide illetve a Museum of the Moon. A Holdat ábrázoló hét méter átmérőjű felfújható gömbre egy 120 dpi nyomtatott holdfelszínkép fekszik, mely a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű űrszonda felvételei segítségével készült el.

Fotón is úgy tűnik, hogy minden kráterével és völgyével együtt ez egy texturált felület, de valójában teljesen sima, a fényhatás és a szuper minőségű felbontás teszi élethűvé.

Az utazó installációhoz Hold tematikájú előadások, programok, zenék is társulnak. A zenékért az a BAFTA-díjas Dan Jones felelős, akinek számos filmzenét is köszönhetünk, de David Attenborough: Az emlősök élete című ismeretterjesztő filmje is Jones munkája. Kültéren és beltéren egyaránt felbukkanhat az élethű miniatürizált Hold.

Legutóbb Bournemouth-ban, a Szent Péter templomban tűnt fel, de installálták már angol és kínai uszodákba, litván parkba, hongkongi sugárútra, további katedrálisokba, francia pályaudvarra, és a Glastonbury Fesztiválon is feljött Luke Jerram Holdja.

Ez is érdekelhet:

Holdmúzeum 1969 – A művészet és a világűr kapcsolatáról a Vasarely Múzeumban

Rendhagyó kiállítás a holdra szállás 50. évfordulójáról.

(Fotók: Unsplash, MyMoon.org)

kiállítás | museum of the moon | moon | installáció | luke jerram

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom