Drámai kutatási eredmény: kiszáradhat a világ legkülönlegesebb tengere

A világ nagy tavainak és víztározóinak több mint felében csökkent a vízszint az 1990-es évek eleje óta.  Az elsődleges ok az éghajlatváltozás, de az emberi behatások is hatalmas károkat okoznak. A tendencia tovább növeli a vízhiány miatti aggodalmakat.

Egy friss vizsgálatban egy nemzetközi kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a világ legjelentősebb édesvízforrásai – az Európa és Ázsia közötti Kaszpi-tengertől a dél-amerikai Titicaca-tóig – az elmúlt három évtizedben veszítettek vízmennyiségükből. A csökkenés évente mintegy huszonkét gigatonnát jelent, ami

körülbelül tizenhétszerese az Egyesült Államok legnagyobb víztározójának, a Mead-tónak.

Fangfang Yao, a Virginiai Egyetem tudósa szerint a természetes tavak hanyatlásának ötvenhat százalékákért a globális felmelegedés okolható, a fennmaradó hányadért pedig a fenntarthatatlan emberi közreműködés. A kutatás ráadásul azt is megállapította, hogy a nedves területeken is jelentős a vízveszteség, ami különösen drámaivá teszi a hírt.

Úgy tudni, közel kétmilliárd embert érintenek közvetlenül is a kiszáradó tavak káros hatásai.

Éppen ezért a tudósok ismét hangsúlyozzák: meg kell akadályozni az 1,5 Celsius-fokot meghaladó globális felmelegedést, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás katasztrófális következményeit. Jelenleg 1,1 fok körül járunk.

A tanulmány szerint a fenntarthatatlan emberi közreműködés miatt kiszáradhat többek között a közép-ázsiai Aral-tó és a közel-keleti Holt-tenger is.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images)

vízhiány | globális felmelegedés | klímaváltozás | szárazság | holt-tenger

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom