Close
Négy csodás nemzeti park, ami itt van a szomszédban és csak keveset kell utazni érte

Négy csodás nemzeti park, ami itt van a szomszédban és csak keveset kell utazni érte

Az Adriai-tenger türkizkék vizének és például a Dinári-hegység mutatós formáinak köszönhetően Horvátország természeti adottságai mindig is lenyűgözőnek számítottak. Ha robajló vízesésekben gyönyörködnél, vagy könnyen megközelíthető, hatalmas zöld területre vágynál, netán “elvesznél” egy titokzatos erdőben, akkor máris mutatjuk a szomszédos ország legjobb nemzeti parkjait!

Krka

Az ország egyik legszebb úti célja a Dalmáciában kanyargó Krka folyóról kapta a nevét. A park területe 109 négyzetkilométer, tizenhat vízesésnek ad otthont.

Legtöbben a hét zuhatagból álló mesés “gyűjtemény” miatt érkeznek oda – a toplista élén a híres Skradinski Buk áll, de a Roški Slap vízesés is joggal pályázik kiemelt figyelemre. Fürödni egyiknél sem szabad.

Igazi Instamágnes a Krka folyó egyik kis szigetének közepén magasodó  Visovac-kolostor és hasonlóan kedvelt a középkori alapítású szerb ortodox Krka-kolostor is.

Utóbbihoz Roski Slapból hajók indulnak, nyáron és ősszel pedig az épület történetét és építészetét bemutató vezetett túrákat tartanak.

A közeli Šibenikből a park egész területét bejáró kirándulásra lehet jelentkezni, valamint választhatóak privát túrák is, amelyek kombinálják a Šibenik környéki borkóstolást a vízeséshez vezető túrával.

Plitvice

Karlovactól hetvenöt kilométerre délre találkozik a Kis-Kapela és a Pljesivica hegyvonulata több kisebb folyócskával egyetemben, melyek egységes tórendszert létrehozva alkotják a lépcsőzetesen elhelyezkedő tavakat.

Az 1949-ben alapított, kétszáz négyzetkilométernyi területű Plitvicei-tavak Nemzeti Parkért Budapesttől számítva mindössze öt órán át kell nyomnunk a pedált, hogy aztán láthassuk a – CNN szerint – a világ harmadik legszebb vízesését.

Összesen tizenhat türkizkék színű tó, kellemes hűvöset nyújtó árnyas fák, és kilencvenkét csobogó vízesés található az ország első és máig a legmagyobb nemzeti parkjában,

ahol a pompázatos zuhatagok mellett a mohával benőtt sziklák, a karsztbarlangok és a tavakban megbújó vízililomok együttesen kínálnak igazi áll-leesős természeti élményt.

Mljet

A békés, védett terület az autómentes Mljet-sziget egyharmadát foglalja magában. Harminchét kilométerre fekszik Dubrovnik partjaitól az Adriai-tengeren, ahol Homérosz Odüsszeiájában Odüsszeusz hét évig fogva tartotta Odüsszeuszt. Két gyönyörű, sós vizű tó, a Veliko és a Malo Jezero szegélyezi, melyek közül előbbi egy 12. századi bencés kolostort lát vendégül, ami a Sveta Melita nevű apró szigeten emelkedik.

A nemzeti parkban több kerékpárutat és gyalogos túraútvonalat jelöltek ki; ilyen a Pomena Trail, ami a park legészakibb részén vezet végig Rogac, Zaklopatica és további szép öblök mentén.

Brijuni

A parkot – vagyis egy lenyűgöző, 744 hektáros, tizennégy isztriai szigetből álló szigetcsoportot – leginkább jachton vagy komppal lehet felfedezni. A látnivalók közé felírható a Veliki Brijun szigetén található több mint kétszáz dinoszaurusz lábnyom a Vrbanj-foknál és a Ploce-foknál, ahol még zöldellő rétek, ősi építészeti jegyek és egy szafari park is megcsodálható zebrákkal, elefántokkal, pávákkal és egyebekkel.

Belépőket az Isztria délnyugati partján fekvő Fažana kisváros irodájában lehet vásárolni. A jegyár tartalmazza az idegenvezetővel induló túrát, a szigetet körbejáró vonatutat, a Fazana és Veliki Brujin közötti oda-vissza hajóutat, valamint a szafari park, a mediterrán kert és a park híres, ezerhatszáz éves olajfájának megtekintését.

Július 26-án új hidat avattak Horvátországban, amely még inkább bekapcsolja Dubrovnikot az ország vérkeringésébe. A 2,4 kilométer hosszú Pelješac-híd Komarnától indul és a Pelješac-félszigetre vezet, a segítségével pedig elkerülhető a boszniai határátkelés, amely eddig jellemezte a Dél-Horvátországba tartó autós utakat. A tengerparti úton közlekedőknek egészen eddig ugyanis egy kis kiruccanást kellett tenniük Bosznia-Hercegovinába, hogy körülbelül kilenc kilométerrel odébb érkezzenek vissza az Európai Unió (EU) területére.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Unsplash, Getty Images)

 

Horvátország | nemzeti park | nagy sztori | krka | utazás

FOLYTASD EZZEL

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Az utolsó korlátozásokat is eltörli az egyik legnépszerűbb téli úti cél

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom