Close
Nem fognak örülni a magyar turisták ennek a változásnak Horvátországban

Nem fognak örülni a magyar turisták ennek a változásnak Horvátországban

Bár ettől az évtől könnyebben juthatunk be a szomszédainkhoz, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha költeni is akarunk.

Még csak három napja vezették be az eurót a horvátoknál, de a közösségi oldalakat máris elárasztották a gátlástalan áremelésekre panaszkodó posztok. Legyen szó élelmiszerboltról, fodrászatról vagy parkolásról, egyetlen, közös probléma sújtja a fogyasztókat: a felfelé kerekítés. Míg egy férfihajvágás néhány napja még 60 kunába (3230 forintba) került, ma már tíz eurót (4000 forintot) kérnek érte, a kávé ára pedig 12-ről 15 kunára (645 forintról 810 forintra) ugrott hirtelen a beszámolók szerint.

Andrej Plenković miniszterelnök már megbeszélést is összehívott az ügyben az illetékes minisztériumokkal, amely az áruházláncok képviselőivel folytatódik, mert, mint a horvát euro hivatalos oldalán írják,

a fogyasztók nem kerülhetnek kedvezőtlenebb pozícióba, mint amilyenben az euró bevezetése nélkül lennének“.

A váltás előtti időszakban kunában és euróban is ki kellett írni az árakat, most pedig továbbra is ennek megfelelően, meghatározott árfolyamon és szabályok szerint kell képezni azokat.

Az általános drágulásból mindazonáltal kiemelkedik egyetlen fogyasztási cikk,

mégpedig a kávé, amelynek ára a fogyasztóvédelmi hatósághoz érkező panaszok szerint a legtöbbet emelkedett. Egy helyen például két kunával (mintegy száz forinttal) kerül többe a felfelé kerekítés miatt.

Mint Ana Knežević, a Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke elmondta, az euró bevezetésekor más országokban is megemelkedtek az árak, és Szlovéniában, Ausztriában és Olaszországban is a kávé sínylette meg a leginkább az átváltást. Mint hozzátette, Horvátországban is ez történik, és a pékségekben is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a vásárlóknak.

Tavaly egyébként óriási nyaralási boom volt Horvátországban, és az is kiderült, mi az az öt hely, amit a legeslegjobban imádnak a magyarok a szomszédban.

(Forrás: Total Croatia News, képek: Unsplash, Getty Images)

drágulás | kávé | Horvátország | euró

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram