Close
Népszerű hely volt, most pánikszerűen mondják le a foglalásokat a magyarok kedvenc tengerpartjánál

Népszerű hely volt, most pánikszerűen mondják le a foglalásokat a magyarok kedvenc tengerpartjánál

Az ország arra készült, hogy a járvány végeztével visszatérnek a megszokott hétköznapok, de nem ez történt.

Beütött az infláció és az ukrajnai háború, a foglalások üteme pedig lelassult. Egyelőre húsz százalékkal kevesebb foglalás érkezett a horvát turistaszezonra, mint 2019-ben, és valószínűleg a húsvéti időszak és az előszezon sem a tervek szerint alakul.

Nehéz megmondani, mennyivel lesznek kevesebben a vártnál, de azt hallani, hogy egyre-másra mondják le a húsvéti foglalásaikat a nagyobb csoportok”

mondta Martina Nimac Kalcina, a Horvát Kereskedelmi Kamara (HGK) Családi Turisztikai Egyesületének elnöke arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyi turistára számítanak Dalmáciában. “Hozzánk áprilisra és májusra is sok foglalás érkezett, de áprilisra már mindent töröltek. Minden napról napra változik”tette hozzá.

A legtöbb lemondás egyébként Németországból érkezett, de Amerikából, Csehországból és Szlovákiából is sokan törölték a foglalásaikat. Február 24. volt a fordulópont, addig a Turisztikai és Sportminisztérium közleménye szerint a szezon legnagyobb részére rekordszámú foglalás érkezett.

Az év nagyon jól kezdődött, majd szó szerint az első rakéták kilövésétől kezdve radikális visszaesést láttunk.

“A háború kitörésének napján egyetlen megkeresés sem érkezett, majd néhány nap múlva újra kezdtek jönni a foglalások, de nagyon lassan”magyarázta Martina Nimac Kalcina, aki ugyanakkor nem teljesen pesszimista. Mint mondja, a  helyzet nem olyan katasztrofális, mint amilyen a járványhelyzet miatt volt.

Ezzel ellentétben Bojan Milicevic, a Split melletti podstranai Le Meridien Lav szálloda szóvivője szerint náluk “semmi drasztikus“ nem történt, leszámítva néhány kisebb, közvetlenül az ukrán, illetve az orosz piachoz kapcsolódó csoport lemondásait. Mint hozzátette, csak a távolabbi helyekről, például Amerikából érkező egyéni vendégek törölték a nyaralásukat, az európai utazók felől azonban nem számítanak komolyabb problémákra, hacsak nem eszkalálódik a háborús helyzet.

Itt hat olyan közeli úti célt találsz, ahol általában sem hemzsegnek a turisták, ha pedig Horvátország mellett döntesz, akkor ezt érdemes kipróbálnod.

(Forrás: Total Croatia News, Total Croatia News, képek: Getty Images, Unsplash)

turisták | Horvátország | háború | szezon

FOLYTASD EZZEL

Ezért a ritka égi jelenségért érdemes lesz kimenni az udvarra a nap közepén

Budapestet is érinti ez a 46 éjszakás, folyami szuperhajós álomutazás

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram