Close
A hotellel vagy az Airbnb-vel jársz jobban? Két kérdés, ami segíthet dönteni

A hotellel vagy az Airbnb-vel jársz jobban? Két kérdés, ami segíthet dönteni

Nem könnyű összehasonlítani az Airbnb-ket a hotelekkel, mert mindkét szállástípusnál széles kínálattal és árpalettával találkozhatunk. Az amerikai NerdWallet személyes pénzügyi tanácsadó cég azonban megpróbálta.

A cég júniusi elemzése ezer amerikai Airbnb 2022-es és ’23-as árait vette alapul, számításaik pedig hasznos szempontokkal szolgálhatnak a választáshoz.

Mennyi időre mész?

Az Airbnb-k rövid távon ritkán olcsóbbak mint a hotelek, spórolni igazán a hosszabb távú, azaz minimum egyhetes tartózkodásokon lehet.

Míg egy átlagos bérlet egy éjszakára 314 euró (mintegy 127 ezer forint), ha hét éjszakára foglalunk, akkor 213 (nagyjából 86 ezer forint).

A vendéglátóknak egyszerűbb, ha minél ritkábban kell elvégezniük a vendégcserékkel járó feladatokat, az adminisztrációt illetve a takarítást, és nekünk sem mindegy, hogyan oszlanak el ezek a díjak a tartózkodásunk idejére. Az átlagos takarítási díj például 75 euró, ami körülbelül harmincezer forintnak felel meg, és ezt akkor is ki kell fizetnünk, ha egy napra megyünk, és akkor is, ha hétre.

Hányan utaztok?

Az egyedül utazóknak és a pároknak szintén nem túl jutányos az Airbnb-kínálat az elemzés szerint, amelyben a kétszemélyes bérlemények és az ugyanabban a városban található hotelszobák egy főre jutó költségeit, valamint a hatszemélyes bérletek és három kétszemélyes hotelszoba árát hasonlították össze.

Egy átlagos Airbnb hat főre szobánként hatvan euróra (24 ezer forintra) jött ki, ami 33 százalékkal olcsóbb, mint a hotelszoba.

De ha csak egy hotelszobára van szükségünk, amit átlagosan 89 euróért foglalhatunk (36 ezer forintért), az 29 százalékkal olcsóbb, mint egy kétszemélyes Airbnb, ami átlagosan 125 euróba (ötvenezer forintba) kerül.

Persze, más költségeket is számításba kell venni, amikor az ember szállást keres, például az elhelyezkedést. Emellett az Airbnb-k előnye lehet, ha például lehet mosni illetve van konyha, míg a hotelek esetében kedvezményre váltható pontokat lehet gyűjteni, lehet kérni reggelit, választhatunk olyan szállodát, ahol uszoda is van és egyéb programokon is részt lehet venni.

A szállásválasztásnál a kilátás is szempont lehet, és némi segítséget jelenthet a világ legszebb panorámájával rendelkező hoteleinek toplistája, amelyen egyébként egy magyar szálloda is szerepel.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash)

hotelszoba | airbnb | összehasonlítás | egyesült államok | árak

FOLYTASD EZZEL

Ezt az öt dolgot mindenképp meg kell tenned a következő spanyolországi utadon

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram