Nem Hollywood a legjobb hely egy kis Oscar-varázshoz

Hanem egy izlandi kisváros.

Húsavik a Netflixen tavaly nyáron bemutatott Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című amerikai zenés-filmvígjátéknak hatalmas ingyen marketingetköszönhet. A film végigköveti Lars Erickssong és Sigrit Ericksdóttir (Will Ferrell és Rachel McAdams) izlandi énekespárost, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy országuk képviseletében elinduljanak az Eurovíziós Dalfesztiválon. A műben szerepel egy városról szóló dal is, mi több, a Húsavik a mozi egyik csúcspontja – nem véletlenül kapott A legjobb eredeti filmdal kategóriában Oscar-jelölést.

A nagy sikert követően aztán masszív kampány indult annak érdekében, hogy a szobrocska a bűbájos városba költözzön,

a hype pedig rendkívül sokat jelent a nagyrészt idegenforgalomból élő helyiek számára.

Húsavikot drámaian érintette a koronavírus-járvány, de amikor a bizonyos dal felkapott lett a Netflixen, nagyot javult az emberek morálja. A dal egyfajta himnusszá vált, az Oscar-jelölést követően pedig mindenki beindult.

Az izlandi beutazási korlátozások feloldását követően elkezdték népszerűsíteni a várost; az elsősorban a természetkedvelőket célzó kampányban kiemelték, hogy Húsavik milyen remek opció a táncoló bálnák megfigyelésére, és bár a hely elsőre talán egy álmos kisvárosnak tűnhet, valójában bőven akad lehetőség szórakozásra, vásárlásra és az izlandi gasztronómia legjobbjainak kipróbálására. Az ajánlatban felbukkan például a kikötőben található Gamli Baukur étterem, a tenger gyümölcseire specializálódott Naustid, illetve a Húsavík Öl, ahol italkülönlegességeket lehet kóstolgatni.

Nem számít, milyen évszak köszönt be, mert Húsavikban mindig van mit csinálni. Nyáron például a Botnsvatn-tó körül kialakított ösvényen lehet nagyokat túrázni vagy kerékpározni, télen pedig a környék hegyei hódíthatóak meg síléccel vagy snowboarddal. A közelmúltban kitört vulkántól nem kell tartani, a város mintegy hétórányi autóútra található a nem mindennapi eseménytől.

Izland fantasztikus tájaival nem lehet betelni. Hasonló véleményen van a főként esküvőket fényképező Vass Bettina is, aki jó pár éve vetette meg a lábát az elragadó szigeten, hogy az északi csodaország fantasyfilmekbe illő világát felhasználva egyedi történeteket meséljen el képeivel. Megkerestük, és megkérdeztük tőle, milyen magyar fotósként Izlandon élni.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Pixabay)

Húsavík | hype | hangulat | úti cél | oscar-jelölés

FOLYTASD EZZEL

Három nap alatt bejárhatod a világot és nyaralást nyerhetsz a Hungexpón, az Utazás kiállításon

Kiderült, hogy mire költik a pénzüket a magyarok a legszívesebben az idén

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom