Bár az egyik legnépszerűbb beszerzőhely a korlátozások miatt ideiglenesen bezárt, nem kell lemondanunk a húsgolyóról. Sőt, itt az ideje, hogy újabb változatokat is kipróbáljunk!
Citrusos húsgolyó
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 1 nagy tojás
- 1 fokhagymagerezd összezúzva
- 2 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
- 1/2 csésze reszelt parmezánsajt
- 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
- Az összes hozzávalót az olaj kivételével egy tálba tesszük, összegyúrjuk, és golyókat formázunk belőle. Hűtőben egy órát pihentetjük.
- Az idő elteltével egy serpenyőben olajat hevítünk, belesorakoztatjuk a húsgolyókat, és időnként megfordítva 10-15 perc alatt készre sütjük.
Erdei gombás húsgolyó
Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál pirospaprika
- 3 fokhagymagerezd zúzva
- ¼ csésze parmezán
- 50 dkg darált hús
- só ízlés szerint
Hozzávalók a szószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 fokhagymagerezd zúzva
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- 20 dkg erdei gomba feldarabolva
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl húsleves alaplé
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 kis csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 2 dl főzőtejszín
Elkészítése:
- Egy tálban összekeverjük a húsgolyó hozzávalóit, gombócokat formálunk belőle, serpenyőben kevés olajon az előző recepthez hasonlóan megsütjük, majd félretesszük.
- Ugyanabban a serpenyőben a megmaradt zsiradékhoz hozzáadjuk az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma üvegesre párolódott, hozzátesszük a gombát, és további 2-3 percig főzzük.
- Belekeverjük a lisztet, felöntjük az alaplével, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Rozmaringgal, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük.
- Amikor a gomba megpuhult, behabarjuk tejszínnel, majd beletesszük a húsgolyókat, és egy-két perc alatt összefőzzük. Rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 3 zúzott fokhagymagerezd
- 1 babérlevél
- 1/4 teáskanál pirospaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 üveg sűrített paradicsom
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 60 ml tej
- 50 dkg darált hús
- 15 dkg parmezánsajt
- 1 tojás
- 1 fokhagymagerezd, apróra vágva
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
- 1/2 teáskanál őrölt édeskömény
- 1/4 teáskanál szárított oregánó
- 1/4 teáskanál pirospaprika
Elkészítése:
- A húsgolyó hozzávalóit egy tálban összekeverjük, gombócokat formázunk belőle, és félretesszük.
- Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, beletesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, felöntjük 2 dl vízzel, elkeverjük.
- Belesorakoztatjuk a húsgolyókat, és 10 percig közepesen alacsony lángon főzzük. Időről időre megfordítjuk őket. Az idő elteltével fedővel letakarjuk, és további 10 perc alatt készre főzzük. Tésztával kínáljuk.
Tálaljuk a húsgombókat kifehérített rapinivel, tésztával vagy friss kenyérrel!
Egyetlen serpenyő és néhány okosan összeválogatott hozzávaló kell ahhoz, hogy minden erőfeszítés nélkül fantasztikus tésztaételek kerüljenek az asztalra. Három recept következik. Ezzel a rekordgyorsan elkészülő étellel is lerövidítheted a konyhában töltött időt!
(Fotók: Getty Images)
variációk | recept | gasztronómia | húsgolyó
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!