Close
Kiderült, hogy az oltottak milyen országokba utazhatnak

Kiderült, hogy az oltottak milyen országokba utazhatnak

A koronavírus elleni oltottak száma napról napra növekszik, világszerte emberek milliói várják azt, hogy útnak indulhassanak, és csodás tájakat, új kultúrákat fedezhessenek fel. Számos ország már bejelentette: feloldja a járványügyi szabályaik egy részét, vagy egészét azok számára, akiket beoltottak már a Covid–elleni vakcinával. Mutatjuk, melyek ezek!

Észtország

Észtország kilenc oltóanyagot ismer el, azokat pedig, akik ezek valamelyikét igazoltan megkapták, mentesítik beutazáskor a kötelező karantén alól. Az utasoknak be kell mutatniuk az oltási igazolásukat, benne az oltóanyag gyártójával és a vakcina azonosítójával. A dokumentációt angolul, oroszul vagy észtül fogadják el.

Azok szintén szabadon beutazhatnak az országba, akik az elmúlt fél évben átestek már a víruson, és ezt egészségügyi igazolással bizonyítani is tudják.

Grúzia

Grúzia légi úton beengedi azon utazókat, akik két Covid–19 elleni oltást is megkaptak már.

A be nem oltott látogatókra ezzel szemben küldőországonként eltérő beutazási szabályok vonatkoznak.

Izland

A világ egyik legszebb helye mentesíti a karantén és a kötelező Covid-teszt alól azokat, akik bemutatják oltási igazolásukat.

Az ország mind a digitális, mind pedig a papíralapú dokumentációt elfogadja,

melyet izlandi, dán, norvég, svéd vagy angol nyelven szükséges a hatóságok rendelkezésére bocsátani.

Ez azonban csak az Európai Unió állampolgáraira igaz, nem uniós lakosok oltásigazolással sem léphetnek be Izlandra.

Lengyelország

Lengyelország decemberben jelentette be, hogy felmentik a kötelező karantél alól azokat, akik megkapták a koronavírus elleni oltásukat.

Az ország azonban csak bizonyos küldőországból engedélyezi a belépést, így az ország továbbra is zárva marad a nemzetközi turisták zöme előtt.

Románia

Az ország mentesíti a karanténkötelezettség alól azokat, akik mindkét adag Covid–19 elleni vakcinát megkapták.

Feltétel azonban, hogy a második, úgynevezett ismétlő oltás után legalább tíz nap elteljen, így biztosított legyen a lehető legmagasabb szintű immunitás.

Seychelle-szigetek

Az oltási igazolás és az indulást megelőző hetvenkét órán belül elvégzett negatív PCR-teszt szükséges ahhoz, hogy belépjünk a Seychelle-szigetekre.

Romániához hasonlóan a szigetcsoport is megköveteli a második dózist követő, immunválaszhoz szükséges várakozási idő leteltét.

Az utazóknak indulás előtt fel kell tölteniük az oltási igazolásukat, és a negatív teszteredményüket egy központi portálra az útlevél azonosítójával, valamint a repülési és szállásadatokkal együtt.

 

Számos más ország tervez hasonló lépéseket az utazás biztonságának garantálása és a helyi lakosok védelme érdekében, több esetben pedig már nemzetközi egyezségek is születtek. Izrael, Görögország és Ciprus például a közelmúltban megállapodott abban, hogy az oltóanyag-útlevéllel rendelkezők országaik között utazhatnak. Világszerte azonban napról napra egyre többen kapják meg a koronavírus elleni vakcinát, ez pedig jelentősen átalakíthatja a szokásokat és a feltételeket is.

(Fotók: Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Öt epikus európai kerékpárút, amelyen érdemes idén nyáron végigtekerni
A nyaraláson is megpróbál elérni a főnököd? Ennél frappánsabb választ nem adhatsz neki
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom