Close
Kiderült, hogy az oltottak milyen országokba utazhatnak

Kiderült, hogy az oltottak milyen országokba utazhatnak

A koronavírus elleni oltottak száma napról napra növekszik, világszerte emberek milliói várják azt, hogy útnak indulhassanak, és csodás tájakat, új kultúrákat fedezhessenek fel. Számos ország már bejelentette: feloldja a járványügyi szabályaik egy részét, vagy egészét azok számára, akiket beoltottak már a Covid–elleni vakcinával. Mutatjuk, melyek ezek!

Észtország

Észtország kilenc oltóanyagot ismer el, azokat pedig, akik ezek valamelyikét igazoltan megkapták, mentesítik beutazáskor a kötelező karantén alól. Az utasoknak be kell mutatniuk az oltási igazolásukat, benne az oltóanyag gyártójával és a vakcina azonosítójával. A dokumentációt angolul, oroszul vagy észtül fogadják el.

Azok szintén szabadon beutazhatnak az országba, akik az elmúlt fél évben átestek már a víruson, és ezt egészségügyi igazolással bizonyítani is tudják.

Grúzia

Grúzia légi úton beengedi azon utazókat, akik két Covid–19 elleni oltást is megkaptak már.

A be nem oltott látogatókra ezzel szemben küldőországonként eltérő beutazási szabályok vonatkoznak.

Izland

A világ egyik legszebb helye mentesíti a karantén és a kötelező Covid-teszt alól azokat, akik bemutatják oltási igazolásukat.

Az ország mind a digitális, mind pedig a papíralapú dokumentációt elfogadja,

melyet izlandi, dán, norvég, svéd vagy angol nyelven szükséges a hatóságok rendelkezésére bocsátani.

Ez azonban csak az Európai Unió állampolgáraira igaz, nem uniós lakosok oltásigazolással sem léphetnek be Izlandra.

Lengyelország

Lengyelország decemberben jelentette be, hogy felmentik a kötelező karantél alól azokat, akik megkapták a koronavírus elleni oltásukat.

Az ország azonban csak bizonyos küldőországból engedélyezi a belépést, így az ország továbbra is zárva marad a nemzetközi turisták zöme előtt.

Románia

Az ország mentesíti a karanténkötelezettség alól azokat, akik mindkét adag Covid–19 elleni vakcinát megkapták.

Feltétel azonban, hogy a második, úgynevezett ismétlő oltás után legalább tíz nap elteljen, így biztosított legyen a lehető legmagasabb szintű immunitás.

Seychelle-szigetek

Az oltási igazolás és az indulást megelőző hetvenkét órán belül elvégzett negatív PCR-teszt szükséges ahhoz, hogy belépjünk a Seychelle-szigetekre.

Romániához hasonlóan a szigetcsoport is megköveteli a második dózist követő, immunválaszhoz szükséges várakozási idő leteltét.

Az utazóknak indulás előtt fel kell tölteniük az oltási igazolásukat, és a negatív teszteredményüket egy központi portálra az útlevél azonosítójával, valamint a repülési és szállásadatokkal együtt.

 

Számos más ország tervez hasonló lépéseket az utazás biztonságának garantálása és a helyi lakosok védelme érdekében, több esetben pedig már nemzetközi egyezségek is születtek. Izrael, Görögország és Ciprus például a közelmúltban megállapodott abban, hogy az oltóanyag-útlevéllel rendelkezők országaik között utazhatnak. Világszerte azonban napról napra egyre többen kapják meg a koronavírus elleni vakcinát, ez pedig jelentősen átalakíthatja a szokásokat és a feltételeket is.

(Fotók: Pixabay)

oltás | koronavírus | covid-19 | utazás | covid

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram