Így csalogatnának turistákat a helyiek Skócia legmagasabban fekvő falujába

A lakók mindenek előtt ajánlatot tettek a hercegnek. 

Wanlockhead népe önerőből szeretné megoldani a környék turisztikai felvirágoztatását: sípályákat építenének, kerékpáros- és túraösvényeket alakítanának ki, valamint fesztiválokat is szerveznének. Ehhez meg kell vásárolniuk egy háromezer hektárnyi földterületet, amely jelenleg Richard Scottnak, Buccleuch tizedik hercegének birtokában van. Az engedélyt megkapták.

Wanlockhead a festői Lowther dombokon rejtőzik 467 méterrel a tengerszint felett. Elsősorban sípályáiról ismert, de arrafelé üzemel Skócia legmagasabban fekvő kocsmája is.

A hercegi tulajdonban lévő 83 ezer hektáros Queensberry Estate-en egy népszerűnek mondható útvonal halad át, amelyen történelmi, természeti és rekreációs helyszínek vannak – ezeket szeretnék fejleszteni a falu lakói, hogy aztán fenntartható turisztikai helyekként működtessék majd.

"Ez az első nagy lépése a közösségünknek egy szebb jövő felé. Ha miénk lesz a földbirtok, akkor saját döntéseket hozhatunk a használatáról" – mondta Lincoln Richford, a Wanlockhead Community Trust (WCT) elnöke. "Rengeteg lehetőség rejlik számunkra a Wanlockheadben. Rendkívül izgalmas, ahová közösségként eljuthatunk ezzel a vásárlással" – lelkendezett Torka Dominika, a WCT egyik tagja.

A megállapodás értelmében a közösségnek mostantól hat hónap áll rendelkezésére, hogy összegyűjtse a vásárláshoz szükséges 1,4 millió fontot. A turisztikai mellett még egyéb jellegű projekteket is indítanának: megfizethető lakhatást alakítanának ki családok számára, helyreállítanák a környezetet, és új üzleti lehetőségeket is teremtenének a helyieknek.

Ez is érdekelhet:

Öt lenyűgöző hely Skóciában, ahol tapintható a történelem

Zöldellő völgyek, havas csúcsok, kristálytiszta vizű patakok, tiszteletet parancsoló várkastélyok – a vadregényes Skócia legszebb helyei.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

ötlet | falu | turizmus | helyiek | wanlockhead

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom