Close
Így csalogatnának turistákat a helyiek Skócia legmagasabban fekvő falujába

Így csalogatnának turistákat a helyiek Skócia legmagasabban fekvő falujába

A lakók mindenek előtt ajánlatot tettek a hercegnek. 

Wanlockhead népe önerőből szeretné megoldani a környék turisztikai felvirágoztatását: sípályákat építenének, kerékpáros- és túraösvényeket alakítanának ki, valamint fesztiválokat is szerveznének. Ehhez meg kell vásárolniuk egy háromezer hektárnyi földterületet, amely jelenleg Richard Scottnak, Buccleuch tizedik hercegének birtokában van. Az engedélyt megkapták.

Wanlockhead a festői Lowther dombokon rejtőzik 467 méterrel a tengerszint felett. Elsősorban sípályáiról ismert, de arrafelé üzemel Skócia legmagasabban fekvő kocsmája is.

A hercegi tulajdonban lévő 83 ezer hektáros Queensberry Estate-en egy népszerűnek mondható útvonal halad át, amelyen történelmi, természeti és rekreációs helyszínek vannak – ezeket szeretnék fejleszteni a falu lakói, hogy aztán fenntartható turisztikai helyekként működtessék majd.

“Ez az első nagy lépése a közösségünknek egy szebb jövő felé. Ha miénk lesz a földbirtok, akkor saját döntéseket hozhatunk a használatáról” – mondta Lincoln Richford, a Wanlockhead Community Trust (WCT) elnöke. “Rengeteg lehetőség rejlik számunkra a Wanlockheadben. Rendkívül izgalmas, ahová közösségként eljuthatunk ezzel a vásárlással” – lelkendezett Torka Dominika, a WCT egyik tagja.

A megállapodás értelmében a közösségnek mostantól hat hónap áll rendelkezésére, hogy összegyűjtse a vásárláshoz szükséges 1,4 millió fontot. A turisztikai mellett még egyéb jellegű projekteket is indítanának: megfizethető lakhatást alakítanának ki családok számára, helyreállítanák a környezetet, és új üzleti lehetőségeket is teremtenének a helyieknek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

wanlockhead | turizmus | ötlet | Skócia | helyiek

FOLYTASD EZZEL

Karácsony Olaszországban – Tíz kihagyhatatlan programjavaslattal

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram