Close
Így csalogatnának turistákat a helyiek Skócia legmagasabban fekvő falujába

Így csalogatnának turistákat a helyiek Skócia legmagasabban fekvő falujába

A lakók mindenek előtt ajánlatot tettek a hercegnek. 

Wanlockhead népe önerőből szeretné megoldani a környék turisztikai felvirágoztatását: sípályákat építenének, kerékpáros- és túraösvényeket alakítanának ki, valamint fesztiválokat is szerveznének. Ehhez meg kell vásárolniuk egy háromezer hektárnyi földterületet, amely jelenleg Richard Scottnak, Buccleuch tizedik hercegének birtokában van. Az engedélyt megkapták.

Wanlockhead a festői Lowther dombokon rejtőzik 467 méterrel a tengerszint felett. Elsősorban sípályáiról ismert, de arrafelé üzemel Skócia legmagasabban fekvő kocsmája is.

A hercegi tulajdonban lévő 83 ezer hektáros Queensberry Estate-en egy népszerűnek mondható útvonal halad át, amelyen történelmi, természeti és rekreációs helyszínek vannak – ezeket szeretnék fejleszteni a falu lakói, hogy aztán fenntartható turisztikai helyekként működtessék majd.

“Ez az első nagy lépése a közösségünknek egy szebb jövő felé. Ha miénk lesz a földbirtok, akkor saját döntéseket hozhatunk a használatáról” – mondta Lincoln Richford, a Wanlockhead Community Trust (WCT) elnöke. “Rengeteg lehetőség rejlik számunkra a Wanlockheadben. Rendkívül izgalmas, ahová közösségként eljuthatunk ezzel a vásárlással” – lelkendezett Torka Dominika, a WCT egyik tagja.

A megállapodás értelmében a közösségnek mostantól hat hónap áll rendelkezésére, hogy összegyűjtse a vásárláshoz szükséges 1,4 millió fontot. A turisztikai mellett még egyéb jellegű projekteket is indítanának: megfizethető lakhatást alakítanának ki családok számára, helyreállítanák a környezetet, és új üzleti lehetőségeket is teremtenének a helyieknek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ha szerencsés vagy, George Clooney-ék vendégül látnak olaszországi otthonukban
Vége a koronavírus-szükségállapotnak Spanyolországban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom