Close
Így csalogatnának turistákat a helyiek Skócia legmagasabban fekvő falujába

Így csalogatnának turistákat a helyiek Skócia legmagasabban fekvő falujába

A lakók mindenek előtt ajánlatot tettek a hercegnek. 

Wanlockhead népe önerőből szeretné megoldani a környék turisztikai felvirágoztatását: sípályákat építenének, kerékpáros- és túraösvényeket alakítanának ki, valamint fesztiválokat is szerveznének. Ehhez meg kell vásárolniuk egy háromezer hektárnyi földterületet, amely jelenleg Richard Scottnak, Buccleuch tizedik hercegének birtokában van. Az engedélyt megkapták.

Wanlockhead a festői Lowther dombokon rejtőzik 467 méterrel a tengerszint felett. Elsősorban sípályáiról ismert, de arrafelé üzemel Skócia legmagasabban fekvő kocsmája is.

A hercegi tulajdonban lévő 83 ezer hektáros Queensberry Estate-en egy népszerűnek mondható útvonal halad át, amelyen történelmi, természeti és rekreációs helyszínek vannak – ezeket szeretnék fejleszteni a falu lakói, hogy aztán fenntartható turisztikai helyekként működtessék majd.

“Ez az első nagy lépése a közösségünknek egy szebb jövő felé. Ha miénk lesz a földbirtok, akkor saját döntéseket hozhatunk a használatáról” – mondta Lincoln Richford, a Wanlockhead Community Trust (WCT) elnöke. “Rengeteg lehetőség rejlik számunkra a Wanlockheadben. Rendkívül izgalmas, ahová közösségként eljuthatunk ezzel a vásárlással” – lelkendezett Torka Dominika, a WCT egyik tagja.

A megállapodás értelmében a közösségnek mostantól hat hónap áll rendelkezésére, hogy összegyűjtse a vásárláshoz szükséges 1,4 millió fontot. A turisztikai mellett még egyéb jellegű projekteket is indítanának: megfizethető lakhatást alakítanának ki családok számára, helyreállítanák a környezetet, és új üzleti lehetőségeket is teremtenének a helyieknek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Öt epikus európai kerékpárút, amelyen érdemes idén nyáron végigtekerni
A nyaraláson is megpróbál elérni a főnököd? Ennél frappánsabb választ nem adhatsz neki
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom