Ezért nem mindegy, hogyan fogyasztod a tojást: így befolyásolhatja az egészségedet

A reggelik kedvence örök vitatéma a szakértők és az egészségügyi guruk között, mivel a tojással és a koleszterinnel kapcsolatban ellentmondásosak a bizonyítékok és a tanácsok.

Egy táplálkozási szakértő azt állítja, megfejtette a "titkot": a fehérjével teli étel nem is olyan egészségtelen, mint gondolnánk – attól függően, hogyan készítjük el.

Dr. Kellyann Petrucci pennsylvaniai természetgyógyász és táplálkozási tanácsadó elmondta, hogy a tojás rengeteg tápanyagot rejt; Riboflavint, vasat, cint, foszfort, folsavat, kolint és számos különböző vitamint. – A kolin (egy makrotápanyag) segít az erős, rugalmas sejtmembránok felépítésében és kritikus szerepet játszik a metilációban (a gének "be-" és "kikapcsolásának" folyamatában) is – árulta el Petrucci. A magas kolinbevitel segíthet megelőzni a depressziót, a memóriavesztést és a szorongást. És ami még jobb, a tojás nem befolyásolja jelentősen a koleszterinszintet – a szakember állítása szerint. Plusz, amennyiben a tojás mégis változtat a koleszterinszinten, a tanulmányok arra utalnak, hogy azt jó irányban teszi.

A legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy a szervezetünkben már meglévő koleszterint nem feltétlenül módosítja a táplálékkal bevitt koleszterin. A Healthline szerint egyes kutatások – amelyek a tojásos és tojástól mentes ételeket hasonlították össze –, nem mutattak különbséget a koleszterinszintre, vagy a "jó" és "rossz" koleszterin arányára gyakorolt hatást tekintve. Más tanulmányok azonban a tojást a szívbetegségek fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, ezért "mértékletes" fogyasztásra ösztönöznek.

Mielőtt nyomban összeütnénk egy nyolctojásos rántottát, Petrucci figyelmeztetett, hogy a hagyományos tojásos párosítások – például a kolbász és a szalonna – a magas telített zsír- és nátriumtartalom miatt egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A Mayo Clinic szerint ezek a tételek, valamint a tükörtojás sütéséhez használt sütőolaj vagy vaj, nagyobb kárt okozhatnak, mint maga a tojás. Ehelyett Petrucci azt ajánlja, hogy a tojást fűvel táplált, legelőn nevelt tehenektől származó vajban vagy ghíben (tisztított vajban) készítsük el.

A szakértők jelenleg azt javasolják, hogy egy egészséges felnőtt legfeljebb heti hét darab tojást iktasson az étrendjébe, de ez az iránymutatás hamarosan változhat.

Jerlyn Jones dietetikus még ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tojás "egy igazi tápanyag-erőmű". – Tele van fehérje-vitaminokkal, mint az A-, D- és E-vitamin, valamint antioxidánsokkal – magyarázta Jones, aki a változatos étrend mellett érvel. – Jót tesz a szemnek és a szívnek. Szóval ne hagyjuk ki.

A világon mindenhol megadják a módját a nap legfontosabb étkezésének, azaz a reggelinek. Összegyűjtöttük a nemzetközi gasztronómia legütősebb villásreggelijeit, amelyek inspirációként is szolgálhatnak a karanténkonyhához.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

tojás | szakértő | elkészítés | koleszterin | reggeli

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom