A reggelik kedvence örök vitatéma a szakértők és az egészségügyi guruk között, mivel a tojással és a koleszterinnel kapcsolatban ellentmondásosak a bizonyítékok és a tanácsok.
Egy táplálkozási szakértő azt állítja, megfejtette a "titkot": a fehérjével teli étel nem is olyan egészségtelen, mint gondolnánk – attól függően, hogyan készítjük el.
Dr. Kellyann Petrucci pennsylvaniai természetgyógyász és táplálkozási tanácsadó elmondta, hogy a tojás rengeteg tápanyagot rejt; Riboflavint, vasat, cint, foszfort, folsavat, kolint és számos különböző vitamint. – A kolin (egy makrotápanyag) segít az erős, rugalmas sejtmembránok felépítésében és kritikus szerepet játszik a metilációban (a gének "be-" és "kikapcsolásának" folyamatában) is – árulta el Petrucci. A magas kolinbevitel segíthet megelőzni a depressziót, a memóriavesztést és a szorongást. És ami még jobb, a tojás nem befolyásolja jelentősen a koleszterinszintet – a szakember állítása szerint. Plusz, amennyiben a tojás mégis változtat a koleszterinszinten, a tanulmányok arra utalnak, hogy azt jó irányban teszi.
A legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy a szervezetünkben már meglévő koleszterint nem feltétlenül módosítja a táplálékkal bevitt koleszterin. A Healthline szerint egyes kutatások – amelyek a tojásos és tojástól mentes ételeket hasonlították össze –, nem mutattak különbséget a koleszterinszintre, vagy a "jó" és "rossz" koleszterin arányára gyakorolt hatást tekintve. Más tanulmányok azonban a tojást a szívbetegségek fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, ezért "mértékletes" fogyasztásra ösztönöznek.
Mielőtt nyomban összeütnénk egy nyolctojásos rántottát, Petrucci figyelmeztetett, hogy a hagyományos tojásos párosítások – például a kolbász és a szalonna – a magas telített zsír- és nátriumtartalom miatt egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A Mayo Clinic szerint ezek a tételek, valamint a tükörtojás sütéséhez használt sütőolaj vagy vaj, nagyobb kárt okozhatnak, mint maga a tojás. Ehelyett Petrucci azt ajánlja, hogy a tojást fűvel táplált, legelőn nevelt tehenektől származó vajban vagy ghíben (tisztított vajban) készítsük el.
A szakértők jelenleg azt javasolják, hogy egy egészséges felnőtt legfeljebb heti hét darab tojást iktasson az étrendjébe, de ez az iránymutatás hamarosan változhat.
Jerlyn Jones dietetikus még ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tojás "egy igazi tápanyag-erőmű". – Tele van fehérje-vitaminokkal, mint az A-, D- és E-vitamin, valamint antioxidánsokkal – magyarázta Jones, aki a változatos étrend mellett érvel. – Jót tesz a szemnek és a szívnek. Szóval ne hagyjuk ki.
A világon mindenhol megadják a módját a nap legfontosabb étkezésének, azaz a reggelinek. Összegyűjtöttük a nemzetközi gasztronómia legütősebb villásreggelijeit, amelyek inspirációként is szolgálhatnak a karanténkonyhához.
(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)
reggeli | fogyasztás | egészség | szakértő | koleszterin | tipp

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!