Az adventi időszak egyik legismertebb édessége a mézeskalács, amelynek illata egyetlen szempillantás alatt karácsonyi hangulatba tudja hozni az embert. Sokan azonban tartanak tőle, hiszen ha nem megfelelő receptúrával dolgozunk, a tészta nyúlós, ragadós lesz, a végeredmény pedig betonkemény. Ezzel a recepttel azonban garantáltan nem tudunk hibázni.
Hozzávalók:
- ½ kg rétes liszt
- ½ kg finomliszt
- 30 dkg sótlan vaj
- 4 dl porcukor
- 2,5 dl termelői méz
- 2 púpozott teáskanál szódabikarbóna
- 1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3 nagyobb tojás
Elkészítés:
- A kétféle lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket egy nagyobb tálba tesszük és elkeverjük.
- Kissé megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a száraz alapanyagokhoz a méz és a tojás társaságában.
- Alaposan összegyúrjuk, folpackba csavarjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tésztát 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, majd belisztezett formákkal kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk, ügyelve arra, hogy megfelelő távolságra legyenek egymástól a mézeskalácsok, hiszen a szódabikarbóna hatására meg fognak kissé nőni. 8 perc alatt készre sütjük.
Ez is érdekelhet:
(Fotó: Getty Images)
karácsony | recept | édesség | desszert | mézeskalács
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!